Säilytätkö maitopurkkia jääkaapin ovessa? Tästä syystä se ei kannata
Klassinen näky on maito ja jogurttipurkit jääkaapin ovessa, mutta maito pilaantuu ovessa nopeammin ovien avauksesta johtuvan lämpötilavaihtelun takia.
Jääkaapissa ei kannata säilyttää myöskään sellaisia tuotteita, joille riittää huoneenlämpö. Tällaisia ovat esimerkiksi tomaatti, kurkku, sipuli, banaani ja öljyt.
Näin kertovat Kuluttajaliiton vastuullisuusasiantuntija Jenni Vainioranta ja Ruokaviraston erityisasiantuntija Elina Leinonen, jotka laativat ohjeet ruokahävikin minimoimiseen.
– Monella kuluttajalla jääkaappi on liian lämmin tai ruoat järjestellään kaappiin miten sattuu, kertoo Vainioranta tiedotteessa.
– Kotijääkaapin lämpötila saattaa olla turhan korkea tiettyjen tuotteiden säilyttämiseen, sanoo Leinonen.
Näin vähennät ruokahävikkiä
1. Aseta jääkaapin lämpötilaksi 2–6 astetta. Liian lämpimässä jääkaapissa ruoat pilaantuvat ennen aikojaan.
2. Tunne jääkaappisi tai tee vesilasitesti. Tutustu oman jääkaapin käyttöohjeeseen, jotta tiedät parhaat tavat järjestellä oma jääkaappisi. Jos käyttöohje on hukassa, jääkaapin ja sen eri osien lämpötilan voi tarkistaa helpolla vesilasitestillä. Aseta lämpömittari puolitäyteen vesilasiin keskelle jääkaappia ja tarkista lukema vähän ajan kuluttua. Toista sama joka hyllyllä.
3. Säilytä ruoat oikeissa lämpötiloissa. Jääkaapin käyttöohjeessa kerrotaan mahdollisista erilaisista lämpötila-alueista tai osastoista. Uusissa jääkaapeissa voi olla esimerkiksi eri elintarvikkeille tarkoitettuja säilytystiloja, kuten kosteuttava vihanneslokero tai lihalle ja kalalle erityinen kylmempi kohta.
4. Vanhat eteen, uudet taakse. Sopiva järjestys jääkaapissa tai vanhempien tuotteiden sijoittaminen tuoreempien eteen helpottaa ruokien käyttämistä niin, ettei mikään unohdu hyllyn perälle vanhentumaan.
5. Jääkaappiin vain jäähdytettyä ruokaa. Kuumaa ruoka tulee aina jäähdyttää ennen kuin sen laittaa jääkaappiin, jotta jääkaappi ei pääse lämpenemään.
6. Siisti jääkaappi. Jääkaapin siisteyttä lisää, kun pakkaa itse valmistetun ruoan tai ruoantähteet aina ilmatiiviisin, mielellään läpinäkyviin rasioihin. Näin sisällön näkee helposti, ruoka ei kuivahda, eikä unohdu jääkaappiin. Jääkaappi kannattaa täyttää niin, että ilma pääsee kunnolla kiertämään. Ylitäyttö huonontaa jääkaapin viileänä pysymistä.
Tällä viikolla vietetään Hävikkiviikko-kampanjaa, jota rahoittaa maa- ja metsätalousministeriö.