Saarikko: Turveratkaisusta kärsivien muutosturvasta on huolehdittava

Turve

Keskustan on kuunneltava nyt herkällä korvalla niitä, jotka kärsivät polttoturpeen käytön vähenemisestä, katsoo keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko.

Saarikko sanoi keskustan uuden puoluejohdon tiedotustilaisuudessa Helsingissä, että keskusta haluaa ilman muuta käydä asiasta keskustelua.

Hallitus sopi riihessä turpeen veron tuplaamisesta osana lämmityspolttoaineiden veronkorotusta. Saarikon mukaan budjettiriihessä tehty lämmityspolttoaineiden veronkorotus oli sen mukainen, mihin hallitusohjelmassa sitouduttiin.

Saarikko muistuttaa, että vaikka turpeesta näyttää muodostuneen myös symbolikysymys yhteiskunnan joillakin laidoille, tuhansille suomalaisille se on myös toimeentulon lähde.

Luottamus keskustaa kohtaan on Saarikon mielestä asiassa kiinni siitä, jaksaako puolue kuunnella sitä huolta, hätää ja harmia, jota budjettiriihen turveratkaisu aiheuttaa.

Saarikon mielestä muutosturvan varmistaminen EU-rahoituksella on olennainen kysymys. Kyse on turpeesta suoraan elantonsa saavien lisäksi myös esimerkiksi kuntien lämmityslaitoksista ja energiayhtiöstä, jotka tarvitsevat apua investointeihin lämmittääkseen jollakin muulla kuin turpeella.

– Eli uskon että tällä meitä mitataan.

Keskustan ilomantsilainen kansanedustaja Hannu Hoskonen on arvostellut budjettiriihen turveratkaisuja kovin sanoin.

Keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtajan Antti Kurvisen mukaan koko eduskuntaryhmä on sitoutunut siihen, että turpeen käyttöä Suomessa ei lopeteta äkkipysähdyksellä.

– Hallitusohjelman mukaan mennään eteenpäin. Ja turve, myös energiaturve, tulee pitkään olemaan osa suomalaista energiapalettia. Ja edelleen koko eduskuntaryhmä on sitä mieltä, että ei ole mitään järkeä ensimmäisenä kotimaista fossiilista polttoainetta.

Kurvisen mukaan fossiilisista polttoaineista on välttämätöntä päästä eroon ilmastonmuutoksen ja puhtaamman tulevaisuuden vuoksi. Budjettiriihen ratkaisut eivät muuta isoa kuvaa.

– Turpeen osalta tulevaisuus on sama, miltä se näytti budjettiriihtä ennenkin.

– Mitä tulee sitten meidän ryhmän sisäisiin asioihin, ja sanoisinko tällaisiin rapsakoihin irtiottoihin, mitä meillä on tällä viikolla ollut, niin keskustan eduskuntaryhmä pesee pyykkiä suljettujen ovien takana, ei median edessä tai median kanssa, Kurvinen totesi.

Kurvisen mukaan budjettiriihen ratkaisut eivät vaaranna myöskään huoltovarmuutta.

– Turve on tärkeä myös huoltovarmuuden kannalta. Mutta rehellisyyden nimissä täytyy todeta, että turpeen käyttö tulee tämän vuosikymmenen aikana vähenemään aivan oleellisesti. Ja uusia ratkaisuja pitää sitten teknologiassa sitä mukaan kehittää.

EU:n elpymisrahastosta on Kurvisen mukaan nyt saatava apua turveyrittäjille- ja -tuottajille uusien elinkeinomahdollisuuksien löytämiseksi.

– Turpeella on muitakin käyttöjä, kuivikkeeksi ja kasvuturpeeksi. Kun kasvisruokaa syödään enemmän, siihen tarvitaan kasvuturvetta. Ja nythän juuri avattiin Suomen ensimmäinen aktiivihiilitehdas, eli turpeesta tehdään myös aktiivihiiltä.

Kommentit (2)

 • Lukija24

  Olisko ollu syytä keskustella aikaisemmin, ennen kuin meni tekemään typeryyksiä.
  Turvetta ja suota syntyy koko ajan enemmän kuin käytetään.
  Matti Toivola Sievi

 • Lukija26

  Turpeen alasajo ,tulee aiheuttamaan Suomessa monelle koneyrittäjälle ja heidän työntekijöilleen, jolla pitkä kokemus ,turpeennoston työstä todella taloudellisia menetyksiä , samoin pienyrittäjille sekä koneenrakentajille suuria taloudellisia menetyksiä . Monet turvealan osaajat ovat myös rakentaneet ja investoineet toimeentulonsa maaseudulla ,jossa pysyviä työpaikkoja on vaikeasti saatavilla ,myös korvaavaa uutta yrittäjyyttä seutukunnan alueelle on vaikea löytää . Näihin kohteisiin on saatava tuntuvaa EU :n kehittämisrahaa ja selviä rakenteellisia parannuksia menetettyjen työpaikkojen osalla . Sama koskee kotimaisen koneenrakennusteollisuuden menetyksiä ,koska olemme näissä asioissa edelläkävijöitä ,vaikutukset tulevat myös näkyviin selvinä työpaikkojen vähentymisinä . Ihmettelen Vihreiden ”fanaattista” alasajoajo turvetuotannon osalla . Onko tarkoitus todella Suomi ajaa alas teollisen osaamisenkin osalla ? Varsinkin kun ” Turve” Ei ole edes pahin ilmaston pilaaja , Seuratkaa lähinaapureita ,miten Harkitusti He etenevät tässäkin muutoksessa? .

  Seppo Kotaniemi
  Keski-Suomi , Äänekoski .

Voit kommentoida kirjauduttuasi palveluun. Tarvitset kirjautumiseen Suomenmaa-tunnuksen