Ruotsi sai historiansa ensimmäisen naispääministerin – Magdalena Andersson valittiin tehtävään tiukimmalla mahdollisella äänimäärällä

Keskusta ja vasemmistopuolue äänestivät tyhjää
Ruotsi

Ruotsin valtiopäivät on hyväksynyt sosiaalidemokraattien puheenjohtajan Magdalena Anderssonin valinnan Ruotsin seuraavaksi pääministeriksi. Anderssonista tulee näin ollen Ruotsin historian ensimmäinen naispääministeri.

Anderssonin valinta ratkesi valtiopäivien äänestyksessä Tukholmassa keskiviikkona aamupäivästä.

Äänestyksessä ratkaisevaa oli ei-äänten määrä. Jos ei-ääniä olisi tullut 175 tai enemmän, olisi Andersson jäänyt valitsematta tehtäväänsä. Nyt ei-ääniä annettiin tiukin mahdollinen määrä eli 174.

Anderssonin valinnan ratkaisivat vasemmistopuolue ja keskusta, jotka äänestivät tyhjää. Näin puolueet eivät asettuneet valintaa vastaan.

Vasemmistopuolue suostui Anderssonin taakse tiistai-iltana sosiaalidemokraattien tekemien myönnytysten jälkeen.

Anderssonin valinnan puolesta äänestivät sosiaalidemokraatit ja ympäristöpuolue. Puolueet perustavat yhdessä vähemmistöhallituksen.

Ruotsissa järjestetään valtiopäivävaalit ensi vuonna, joten Anderssonin valtakausi voi jäädä lyhyeksi.

Andersson, 54, on toiminut Ruotsin valtiovarainministerinä vuodesta 2014 lähtien. Hänet valittiin sosiaalidemokraattien puheenjohtajaksi ja pääministeriksi Stefan Löfvenin jätettyä tehtävät.

Anderssonin puoliso on taloustieteen professori Richard Friberg. Pariskunnalla on kaksi lasta.

Löfven toimi Ruotsin pääministerinä vuodesta 2014 lähtien.