Roberta Metsola patistaa EU:ta luomaan toivoa Ukrainalle – EU-parlamentin puhemies vieraili eduskunnassa

Euroopan parlamentti

Euroopan unionin pitää luoda Ukrainan ja Moldovan EU-jäsenyyshankkeille myös toivoa ja uskottava näköala, katsoo Euroopan parlamentin puhemies Roberta Metsola.

Suomessa vieraileva Metsola sanoi eduskunnassa yhdessä puhemies Matti Vanhasen (kesk.) kanssa pitämässään tiedotustilaisuudessa, ettei kyse ole pelkästään poliittisen tuen ilmaisemisesta ja taloudellisen tuen jatkamisesta. Hän muistutti Ukrainan taistelevan myös eurooppalaisten arvojemme, oikeusjärjestyksen ja demokratian puolesta.

Metsola arvioi, että Euroopan unionin tuki Ukrainalle on pitävällä pohjalla, vaikka sota jatkuisi pitkäänkin. Hän huomautti johtamansa Euroopan parlamentin olleen hyvin yhtenäinen viime kuukausina herkissäkin asioissa.

Metsolan mukaan laajentumiskeskustelut eivät ole EU:ssa kuitenkaan koskaan helppoja.

– Kuten sanktiopakettien yhteydessäkin on nähty, erilaiset jäsenmaiden realiteetit nousevat esiin.

Puhemies Matti Vanhanen kertoi, että Metsolan kanssa keskusteltiin Venäjän hyökkäyksestä Ukrainaan, Ukrainan tukemisesta, maan EU-polusta ja Euroopan tulevaisuudesta.

Vanhanen kiitti Metsolaa hänen johtajuudestaan Euroopan parlamentissa ja erityisesti Ukrainan tukemisesta.

– Meidän on jatkettava tukeamme Ukrainalle, myös sotilasapua, ja Venäjä on saatettava vastuuseen raaoista ja rikollisista toimistaan, Vanhanen painotti.

Vanhasen mukaan eduskunnassa on laajaa tukea sille, että Ukraina ja Moldova sekä tiettyjen edellytysten täyttyessä myös Georgia saisivat Euroopan unionin ehdokasvaltion aseman. Eduskunnan suuri valiokunta käsittelee asiaa huomenna keskiviikkona hallituksen tiedonannon pohjalta.

– Euroopan tulevaisuuden näkökulmasta EU on osoittanut pandemian ja Venäjän Ukrainassa aloittaman hyökkäyssodan aikana, että se pystyy reagoimaan kriiseihin nopeasti. Meidän on kuitenkin kehitettävä kriisinsietokykyämme edelleen, Vanhanen totesi.

Vanhanen sanoi luottavansa vahvasti suomalaisten pitkäjänteisyyteen Ukrainan tukemisessa ja maan jälleenrakentamisessa niin poliitikkojen kuin tavallisten ihmistenkin keskuudessa.

Suomalaisen Ukko Metsolan kanssa naimisissa oleva 43-vuotias maltalainen on Euroopan parlamentin historian nuorin puhemies.

Metsola kehui tiedotustilaisuudessa Vanhasta tämän osoittamasta johtajuudesta eduskunnan Nato-prosessissa. Asiassa saavutettua yksimielisyyttä hän luonnehti vaikuttavaksi.