Rinne Ylen Ykkösaamussa: Keskustan puheenjohtajavalinta selkiyttää myös hallituksen tilannetta

Hallitus

Pääministeri Antti Rinne (sd.) arvioi Ylen Ykkösaamussa, että uuden puheenjohtajan valitseminen keskustalle selkiyttää myös hallituksen tilannetta.

– Ainahan se on niin, että kun on johtaja talossa, asiat ovat selkeämpiä, hän totesi Ylen haastattelussa.

Keskusta valitsee lauantaina uuden puheenjohtajan ylimääräisessä puoluekokouksessa Kouvolassa. Ehdolla ovat puolustusministeri Antti Kaikkonen ja elinkeinoministeri Katri Kulmuni.

Kysymykseen siitä, onko keskustaministereille ollut vaikeaa purkaa edellisen hallituksen päätöksiä, Rinne vastasi hallitusohjelman olevan yhteisesti sovittu ja kaikkien osapuolten hyväksymä. Pääministeri ei ainakaan ole huomannut, että keskustaministereille hallitusohjelman toteuttaminen olisi ollut erityisen vaikeaa.

Rinteen mukaan esimerkiksi metsäpolitiikan aiheuttamat jännitteet oli tunnistettu jo etukäteen. Hän kertoi pyytäneensä ministereitä miettimään, onko asiat parempi ratkaista hallituksen sisällä vai käydä keskustelua julkisesti.

– Minua ei ole kovin paljon haitannut julkinen keskustelukaan, hän huomautti.

Viimeisillä puheilla voi olla suuri merkitys keskustan puheenjohtajavaalin lopputulokselle, Rinne arvioi. Hänen mukaansa hallituskumppani keskustan tapauksessa näyttää siltä, että ehdokkaat voivat vielä viime hetkillä tehdä paljonkin vaikuttaakseen äänestäjien päätökseen.

Rinteen mukaan ehdokkaiden on nyt tavattava ihmisiä, hymyiltävä ja juteltava sekä ”annettava vinkkiä” omista mielipiteistään.