Riippuvuudet historiaan? – uusi tutkimus voi mullistaa päihdeongelmaisten hoidon

Tutkimus

Turun yliopiston ja Harvardin tutkijoiden johtama tutkijaryhmä on ensimmäistä kertaa onnistunut paikantamaan riippuvuussairauksien hoidon kannalta keskeiset aivoverkostot.

Löydöksen toivotaan johtavan uusiin tehokkaisiin hoitomahdollisuuksiin riippuvuussairauksissa. Tulokset julkaistiin Nature Medicine –lehdessä, joka on yksi lääketieteen arvostetuimpia tiedelehtiä maailmassa.

Riippuvuussairaudet ovat yksi suurimpia kansanterveydellisiä ongelmia, ja esimerkiksi Yhdysvalloissa on parhaillaan valtava opioidiriippuvuusepidemia.

Aivostimulaatiomenetelmillä on saatu lupaavia alustavia hoitotuloksia, mutta ongelmana on ollut, ettei riippuvuussairauksien hoitokohteita aivoissa ole saatu selville.

Nyt tutkijat keräsivät harvinaisia tapauksia, joissa paikallinen aivovaurio oli johtanut riippuvuussairauden paranemiseen. Tutkimalla näiden aivovaurioiden verkostoyhteyksiä ryhmä onnistui paikantamaan riippuvuussairauksien paranemista välittävän verkoston aivoissa.

Tutkijoiden mukaan verkosto tarjoaa lupaavan kohteen aivostimulaatiohoidoille. Jos teho voidaan varmistaa, se saattaa mullistaa riippuvuussairauksien hoidon.

– Haluan korostaa, että vaikka tulokset ovat erittäin lupaavia, teho ja turvallisuus pitää tutkia ensin huolellisesti. Toiveeni on, että rajallisten tutkimusresurssien aikakaudella myös Suomesta löytyy tähän tutkimukseen rahoitusta, tutkimuksen pääkirjoittaja, apulaisprofessori ja neurologian erikoislääkäri Juho Joutsa sanoo tiedotteessa.