Rautahepo kiehtoi heti kansaa – tiesitkö, miksi Suomen junien raideleveydeksi tuli aikanaan 1524 millimetriä?

Junaliikenne

Ensimmäinen henkilöliikenteelle suunnattu juna rataosuus otettiin Suomessa käyttöön 1800-luvun puolivälin jälkeen.

Vuonna 1857 keisarillisessa käskykirjeessä säädettiin Helsingistä Hämeenlinnaan rakennettavasta rautatiestä ja rakentaminen aloitettiin seuraavan vuoden keväänä.

Raideleveydeksi tuli keisarikunnan edellyttämänä Venäjän silloinen raideleveys (1524 millimetriä), koska Suomen suuriruhtinaskunta kuului Venäjän keisarikuntaan ja Suomella oli sinne maayhteys.

Suomen ensimmäisellä henkilöliikenteelle avatulla rataosuudella Helsingin ja Hämeenlinnan välillä kulki ensimmäinen juna 31.1.1862.

– Pysähdyspaikkoja oli tällöin Dickursby, Träskända, Hyvinge, Riihimäki ja Turengi. Matka kesti 4 tuntia 40 minuuttia ja toiseen suuntaan 10 minuuttia vähemmän, kertoo Rautatiemuseon museonjohtaja Tiina Lehtinen.

Rautateiden tulo oli suomalaisille suuri ylpeydenaihe ja moni halusikin kokea sen erityisyyden, vaikka matkustaminen oli siihen aikaan kallista.

Säännöllinen liikenne Helsinki–Hämeenlinna-välillä alkoi 17.3.1862. Ensimmäiset matkustajat maksoivat matkastaan kolmannen luokan vaunussa 10, toisen luokan vaunussa 20 ja ykkösluokan vaunussa 25 kopeekkaa/peninkulmaa. Alle 12-vuotiaat matkasivat puoleen hintaan ja alle 3-vuotiaat ilmaiseksi.

– Hintaa pidettiin aluksi korkeana ja lippujen hintoja jouduttiinkin hieman laskemaan, mutta jo ensimmäisenä vuonna rataosuudella oli 39 000 matkustajaa, Lehtinen tietää.

Vaikka matkustajat kulkivat aluksi rautatieliikenteessä eri luokissa varallisuutensa mukaan, tarjosivat rautatiet kuitenkin kaikille mahdollisuuden matkustaa ja siinä mielessä se oli yhteiskuntaa tasa-arvoistava liikennemuoto.

– Rautatiet ja junaliikenne olivat jotain uutta, nopeaa ja kunnioitusta herättävää, joten myös huvimatkoja tehtiin alusta asti. Nekin, joilla ei itsellään ollut mahdollisuutta matkustaa junalla, saattoivat päästä radan varrelle katsomaan ja kuuntelemaan ”rautahevon” kulkua, Tiina Lehtinen selvittää.

Myös lehdissä kirjoitettiin paljon rautateistä ja junamatkoista. Rautatiet olivat ylpeyden aihe ja junia pidettiin edistyksellisinä, ”suuren maailman” tuulahduksina tulevaisuudesta.

Lähde: vr.fi