Ratkaisuhakuiselle politiikalle kysyntää – Pohjois-Savon piiri kannustaa kuntia puurakentamiseen

Keskusta

– Ehkä on muuttanut meidän asenneilmapiiriä maltillisempaan suuntaan, keskustan varapuheenjohtaja Riikka Pakarinen mietti, mitä keväällä alkanut pandemia on kaikkien ikävien asioiden ohella tuonut tullessaan.

Maltillisuus on keskustan Pohjois-Savon piirin syyskokouksessa puoluejohdon puheenvuoron käyttäneen Pakarisen mukaan korostunut. On opittu arvostamaan tavallisia asioita, palattu perusasioiden äärelle.

Pakarisen mukaan tässä hetkessä tarvitaan maltillista, ratkaisuhakuista, myönteistä keskustaa. Vihaa lietsovien voimien myllertäessä keskustan pitää näyttää myönteistä mallia ja tuoda sitä kautta toivoa.

Kunnallisvaaliehdokkaaksi lupautunut ex-kansanedustaja Markku Rossi Kuopiosta muistutti siitä, kuinka paljon keskustalla on puolustettavaa.

– Ei omia etuja, vaan isänmaata, hän totesi, kun perusteli sitä, miksi keskustan pitää olla hallituksessa.

Europarlamentaarikko Elsi Katainen iloitsi omassa puheenvuorossa siitä, että puolueessa on virinnyt uutta iloa ja mukaansa tempaavaa lämminhenkisyyttä. Euroopan tasolta hän nosti esiin elpymispaketin, joka toteutuessaan toisi Suomelle reilut kaksi miljardia euroa.

Katainen kertoi myös cap-uudistuksesta, jonka myötä Suomen maataloustukien osuus kasvaa kuusi prosenttia, ja siihen voidaan Kataisen mukaan olla tyytyväisiä, vaikka ympäristövaatimukset kiristyvät.

Neuvottelujen tuomaa helpotusta ja iloa himmentää Kataisen mukaan nykyinen maaseutua ja maataloustuotantoa syyllistävä keskustelukulttuuri, jota eräät tahot viljelevät.

Julkilausumassaan keskustan Pohjois-Savon piiri otti kantaa puurakentamisen puolesta kannustamalla kuntia rakentamaan puusta.

Kannanotossa todetaan, että Pohjois-Savon Keskusta haluaa haastaa jokaisen kunnan selvittämään tulevissa rakennusinvestoinneissaan vaihtoehtoina puurakentamista tai puun käyttöä keskeisenä materiaalina.

Pohjois-Savossa on jo hyviä esimerkkejä siitä, kuinka julkisia rakennuksia rakennetaan puusta.

Kuntavaalit olivat yksi kokouksen keskeinen teema, ja kesken kokouksen kokousväki mietti kolmessa työpajassa vaaliteemoja, ehdokashankintaa ja sitä, kuinka tapahtumat järjestetään korona-aikana.

Tavoitteena on piirin puheenjohtajan Antti Kivelän mukaan se, että keskusta on suurin kuntapuolue Pohjois-Savossa myös ensi huhtikuun vaalien jälkeen. Ehdokkaita on saatu hyvin, mutta vielä on tehtävää, jotta listat saadaan täyteen.

Antti Kivelä (vasemmalla) jatkaa Pohjois-Savon piirin johdossa. Kimmo Valta on piirin toiminnanjohtaja.

Kunnallisvaalilistoille halutaan etenkin nuoria. Keskustelun aikana todettiin, että nuoria saadaan mukaan vain menemällä sinne, missä he ovat ja puhumalla niistä asioista, jotka heitä kiinnostavat.

Auli Piiparinen Leppävirralta muistutti, että yksi nuoria kiinnostava aihe on ilmastokriisi, eikä sitä pidä väheksyä.

– Otetaan mukaan, annetaan tilaa, päästetään tekemään, oli puolestaan Kiuruveden edustaja Mira Kokkosen lääke siihen, miten uusia tekijöitä, myös nuoria, saadaan mukaan toimintaan.

Pohjois-Savon piiri saa uuden jäsenen vuodenvaihteessa, kun Joroisten kuntayhdistys tulee mukaan toimintaan. Piirikokous otti asiaan myönteisen kannan. Lopullisen päätöksen tekee puoluevaltuusto.

– On luontevaa siirtyä Pohjois-Savon puolelle, Mirva Leväinen Joroisista totesi ja hän kiitteli hyvästä vastaanotosta.

Henkilövalinnat menivät sopuisasti. Puheenjohtajana jatkaa Antti Kivelä. Varapuheenjohtajistokin on entinen, kun Auli Piiparinen ja Mira Kokkonen valittiin uudelleen.