Ranska on pyytänyt EU:n rajavartioviranomaisia turvaamaan unionin pohjoisrajat laittomilta rajanylityksiltä

Englannin kanaalin yli laittomasti Britanniaan pyrkivien määrät ovat olleet viime vuosina kasvussa ylityksen vaarallisuudesta huolimatta.
Rajavalvonta

Ranskan sisäministeri Gerald Darmanin kertoo pyytäneensä Euroopan raja- ja merivartiovirasto Frontexia suojelemaan Euroopan pohjoista rannikkoaluetta laittomilta rajanylityksiltä.

–  Olen itse ottanut yhteyttä Frontexiin, joka on etupäässä pitänyt huolta eteläisestä Euroopasta, ja pyytänyt heitä huolehtimaan myös pohjoisesta Euroopasta, erityisesti Nord-Pas-de-Calais’n rannikosta, hän kertoi lauantaina.

Darmanin puhui toimittajille Ranskassa Calais’n satamakaupungissa. Useiden siirtolaisten kerrotaan pyrkivän kanaalin ylitse juuri Calais’n kaupungista käsin. Nord-Pas-de-Calais on osa Ranskan pohjoisosassa lähellä Belgian rajaa sijaitsevaa Hauts-de-Francen aluetta.

–  Kuusikymmentä prosenttia tänne tulevista siirtolaisista tulee Belgian kautta. Joten spektrimme täytyy olla erittäin laaja. Me tarvitsemme eurooppalaista ilmavalvontaa, Darmanin peräänkuulutti.

Valtaosa kanaalin yli pyrkivistä lähtee liikkeelle Ranskasta. Britannian ja Ranskan hallinnot ovatkin olleet vuosien saatossa napit vastakkain siitä, kumman valtion tulisi kantaa vastuu ylitysten pysäyttämisestä.

Maat ovat kuitenkin tehneet tuoreeltaan sopimuksen, ja Britannia on esimerkiksi luvannut tämän ja ensi vuoden aikana liki 63 miljoonaa euroa auttaakseen Ranskaa patoamaan kanaalin ylitse laittomasti pyrkivien siirtolaisten virtaa.

Darmanin kertoi sopimuksen olevan tervetullut. Ranska on luvannut lisätä turvallisuusjoukkoja rannikkoalueillaan. Pas-de-Calais’ssa on sisäministerin mukaan jo 5  000 poliisia ja santarmia, joista iso osa on ollut tekemisissä myös siirtolaisuuden kanssa.

–  Kasvatamme näitä määriä, Darmanin sanoi.

Englannin kanaalin ylitse laittomasti Britanniaan pyrkivien määrä on ollut kovassa kasvussa vuoden 2018 lopulta lähtien. Ylitys on vaarallinen, sillä kanaalissa on erittäin vilkas laivaliikenne ja voimakkaita virtauksia.

Britannian yleisradioyhtiö BBC:n mukaan tämän vuoden aikana Manner-Euroopasta on saapunut Britannian rannikolle jo liki 8  000 siirtolaista. Määrä lähentelee jo koko viime vuonna kanaalin ylittäneiden määrää.