Rajavartiolaitoksen Turva-laiva lähti merikaapelin katkeamispaikalle – Korjaustyöt valmistunevat ensi viikolla
Rajavartiolaitoksen vartiolaiva Turva lähti perjantaina matkaan kohti Cinian omistaman Suomen ja Saksan välillä kulkevan tietoliikennekaapelin katkeamispaikkaa, kertoi tapausta tutkiva keskusrikospoliisi (KRP). KRP tutkii merikaapelin katkeamista törkeänä vahingontekona ja törkeänä tietoliikenteen häirintänä.
C-Lion1-kaapeli katkesi Ruotsin talousvyöhykkeellä maanantaina aamuyöllä. KRP kertoi pyytäneensä Rajavartiolaitokselta virka-apua paikkatutkinnan suorittamiseksi.
– Turva on siirtymässä tapahtumapaikalle, koska sen suorituskykyjä hyödynnetään merenpohjan tutkimisessa. Turvan mukana on myös keskusrikospoliisin henkilöstöä kokoamassa tietoa merenalaisen paikkatutkinnan tuloksista, kertoi tutkinnan yleisjohtaja, rikosylikomisario Risto Lohi tiedotteessa.
Asia oli perjantaina esillä myös tasavallan presidentin ja valtioneuvoston ulko- ja turvallisuuspoliittisessa ministerivaliokunnassa.
Tp-utvan tiedotteessa todettiin, että vaurion syyn arvioiminen on vielä ennenaikaista ja että vauriolla ei ole vaikutusta verkkoliikenteeseen tai Suomen huoltovarmuuteen.
Asiaa tarkastellaan uudelleen, kun lisätietoja saadaan tutkinnan edistyessä.
Kahden katkenneen tietoliikennekaapelin tutkinta jatkui perjantaina. Suomen ja Saksan sekä Ruotsin ja Liettuan välisten merikaapelien vaurioiden syynä pidetään ulkoista voimaa.
Ruotsin ja Liettuan välisen kaapelin korjaustyöt olivat perjantaina alkamassa, kertoi Ruotsin radion (SR) alainen P4 Kalmar.
Ruotsin merivoimien mukaan työtä on vaikeuttanut haastava sää sekä se, että kaapeli on yli sadan metrin syvyydessä.
Suomen ja Saksan välistä kaapelia hallinnoiva Cinia kertoi aiemmin, että korjausalus lähti Ranskasta torstaina illalla. Sen odotetaan aloittavan korjaustyöt viimeistään maanantaina. Molempien kaapelien korjaustöiden arvellaan valmistuvan ensi viikolla.
Merikaapelien vaurioitumisten aikaan alueella liikkunut kiinalaisalus Yi Peng 3 oli perjantaina edelleen ankkurissa Kattegatin alueella Tanskan ja Ruotsin välillä, kävi ilmi meriliikenteen seurannan MarineTraffic– ja VesselFinder-sivustoilta.
Kiinalaisaluksen vierellä on yhä myös Tanskan laivaston partioalus.
Kiinalaisalus oli ankkurissa Tanskan aluevesien ja niiden ulkopuolisen talousvyöhykkeen välisellä rajalla. Tanskan yleisradioyhtiö DR kertoi, että tämä voi rajoittaa toimia, joita Tanskan viranomaiset voivat alukseen laillisesti kohdistaa.
Meriliikennettä tarkkailevan, luotettavana pidetyn Droxford Maritime -uutiskirjeen mukaan Skagerrakin salmen alueella olisi torstaina liikkunut venäläinen sota-alus.
Venäläisaluksen läsnäolon Skagerrakissa mainitsi myös viestipalvelu X:ssä meriliikenteen yrityksille yksityissektorin tiedustelupalveluja tarjoavan Risk Intelligencen toimitusjohtaja Hans Tino Hansen.
Hän huomauttaa, että venäläiset sota-alukset ovat liikkuneet samalla alueella aiemminkin tarkkailutehtävissä. Venäläisalusten toiminnasta vuonna 2022 kertoi tanskalaismedia Nordjyske.
STT ei pystynyt perjantaina vahvistamaan venäläisen sota-aluksen sijaintia julkisista lähteistä. Usein sota-alukset eivät käytä meriliikenteen julkista AIS-paikannusjärjestelmää, johon seurantasivustot perustuvat.