Professori: Vanhoillinen perhepolitiikka ei kannusta lapsentekoon
Suomessa on nurinkurisesti ajateltu, että konservatiivinen perhepolitiikka tukee korkeaa syntyvyyttä, arvioi Helsingin yliopiston sosiaalipolitiikan professori Heikki Hiilamo.
– Syntyvyyden lasku Suomessa voi selittyä sillä, että täällä on erkaannuttu pohjoismaisesta tasa-arvoperinteestä.
– On tuettu niin sanottua elättäjämallia, jossa lähdetään siitä, että äiti hoitaa lapsia kotona kunnes kodinhoidontuki loppuu.
Tilastokeskuksen tiistaina julkaiseman tilaston mukaan Suomen alkuvuoden syntyvyys on ennätyksellisen alhaalla.
Ennakkotietojen mukaan Suomessa syntyi 26 517 lasta tammi-kesäkuussa, mikä on itsenäisyyden ajan pienin luku. Syntyvyys on ollut laskussa Suomessa jo pidemmän aikaa.
Ruotsissa syntyvyys on viimeisen viiden vuoden ajan pysynyt suhteellisen tasaisena. Tänä vuonna kesäkuun alkuun mennessä lapsia syntyi yli neljä prosenttia enemmän kuin vuotta aiemmin vastaavana aikana.
Hiilamo sanoo, että syntyvyys ja tasa-arvo kulkevat käsi kädessä.
Ruotsissa esimerkiksi kannustetaan vanhempainvapaiden tasa-arvoiseen jakamiseen, eikä Ruotsissa ole kotihoidontukea. Ruotsissa lastenhoito ei ole samalla tavalla sukupuolittunut kysymys kuin Suomessa, Hiilamo huomauttaa.
– Ruotsissa ei kysyttäisi, onko naisten helppo yhdistää työ ja perhe. Siellä kysytään onko miesten ja naisten helppo yhdistää työ ja perhe. Ruotsissa tasa-arvoideologia on paljon syvemmällä ja sukupuolirooleista puhutaan ihan eri tavalla.
Suomen alhaiseen syntyvyyteen on voinut vaikuttaa myös huono taloustilanne, Hiilamo sanoo.
– Ruotsi selvisi vuoden 2008 talouskriisistä Suomea paremmin. Tulevaisuuden näkymät eivät Suomessa ole kovin ruusuisia nuorille, jotka etsivät työpaikkaa ja haluavat perustaa perheen.
Hiilamon mukaan ainoa ratkaisu huoltosuhteen korjaamiseksi on maahanmuutto. Hän ei usko, että syntyvyys on Suomessa kasvamassa saati korjaamassa huoltosuhdetta vähään aikaan.
Hänen mielestään maahanmuutossa Suomen pitäisi ottaa esimerkkiä Ruotsista, joka on ottanut pidemmän aikaa paljon maahanmuuttajia ja onnistunut heidän kotouttamisessa ja työllistämisessä.
– Toki siellä on ollut ongelmiakin, mutta suhteessa maahanmuuttajien määrään ongelmat ovat hyvin pieniä. Ruotsi on osoittanut suurta kansainvälistä solidaarisuutta, mutta käyttänyt itsekkäästi maahanmuuttoa hyväkseen taloudessaan.
Kauhuskenaario on se, että Suomi panee rajansa kiinni maahanmuuttajilta samalla kun syntyvyys pysyy matalalla, Hiilamo sanoo.
– Se tarkoittaisi sitä, että olisimme hyvin taantuva talous ja yhteiskunta.