Professori: Muutamia vahvempia lentoasemia

Liikenne- ja kuljetustekniikan professori Jorma Mäntynen arvioi, että tulevaisuudessakin vahvoja lentokenttiä Helsinki-Vantaan lisäksi ovat maakuntien vahvat kasvukeskukset ja Pohjois-Suomen matkailukohteiden kentät.

Hän uskoo, että tulevaisuudessa esimerkiksi Turusta ja Tampereelta on nykyistä enemmän suoria lentoja maailmalle.

Mäntysen mukaan Suomelle on välttämätöntä vahvempi lentoliikenne, jos Suomi haluaa olla mukana globaalissa taloudessa.

– Jos Suomi seuraa muun maailman kehitystä, Suomessa voi olla muutamia vahvempia lentoasemia ja osa kentistä voi jäädä hyvin vähäiselle käytölle tai kuihtua kokonaan, Mäntynen arvioi.

STT teki kyselyn maakuntajohtajille kotimaisen lentoliikenteen näkymistä.

Kyselyssä maakuntajohtajat korostivat toimivien lentoyhteyksien keskeistä merkitystä maakuntien kehittämisen kannalta. Erityisesti maakuntajohtajat painottivat lentoyhteyksien merkitystä alueiden vientiyrityksille ja matkailulle.

Keski-Suomen maakuntajohtaja Anita Mikkosen mielestä vastuu Suomen kansantalouden kehityksestä on oltava vahvasti esillä silloin, kun on kyse kotimaan lentoliikenteestä.

– Meillä Jyväskylässä matkustajamäärät ovat melko alhaisia, mutta suuri osuus siitä on maailmalle suuntautuvaa bisnesmatkustamista, jolla on aluetaloudelle ja vientiteollisuudelle todella suuri merkitys, Mikkonen sanoo.

Mikkonen huomauttaa, että Keski-Suomessa kansainvälinen liiketoiminta on voimakkaassa kasvussa muun muassa Äänekosken biotuotetehtaan investoinnin takia.