Prinssi Philipin hautajaisia seurataan ympäri maailman – Itse seremonia pidetään pienenä koronaviruksen vuoksi

Britannia

Prinssi Philipin hautajaiset tänään ovat uutistapahtuma, jota seurataan suorina lähetyksinä ympäri maailman. Britannian yleisradioyhtiö BBC ei kuitenkaan nyt ole raivannut kaikkea muuta ohjelmaa televisiokanaviltaan, vaan lähettää ohjelmaa hautajaisista vain ykköskanavallaan, kertoo Guardian.

BBC joutui ennennäkemättömän kritiikkiryöpyn kohteeksi kun 99-vuotias Philip kuoli viime viikon perjantaina. Yhtiö lähetti tuolloin kolmella televisiokanavalla pelkästään Philip-muistelua. BBC:n palautekanavaan tuli 110  000 valitusta asiasta, kun muun muassa MasterChef ja rakastettu saippuasarja Eastenders joutuivat väistymään.

BBC puolusti ratkaisuaan ja perusteli, että yhtiön rooli Britannian yleisradioyhtiönä asettaa sille velvoitteita ja Philipin kuolema herätti suurta kiinnostusta sekä kotimaassa että ulkomailla.

Philip ei ollut valtionpään asemassa, mutta uutiset hänen kuolemastaan ja hautajaisistaan ovat näkyvästi esillä muun muassa Yhdysvalloissa, vaikka amerikkalaiset itsenäistyivät Britannian kruunun alaisuudesta jo vuonna 1776.

Mittava uutiskattaus heijastaa sitä tosiasiaa, että Britannian kuningashuoneen asema maailman johtavana kuninkaallisviihteen tuottajana on vankkumaton.

Pohjoismaiden tai Benelux-maiden maanläheisemmät kuningashuoneet eivät pysty haastamaan brittien kuninkaallista dynastiaa medianäkyvyydessä ja markkinointivoimassa.

Ennen hautajaispäivää brittejä kehotettiin koronarajoitusten takia olemaan menemättä Windsoriin, jossa hautajaiset järjestetään. BBC:n mukaan suositusta on noudatettu, eikä suuria väkijoukkoja näkynyt Lontoon liepeillä sijaitsevassa pikkukaupungissa.

Muutama rojalisti kävi laskemassa kukkakimppuja Windsorin linnan portille, mutta väkijoukot olivat tuntuvasti pienempiä kuin kuninkaallisissa tapahtumissa yleensä.

Koronarajoitusten vuoksi hautajaisiin Windsorin linnan Pyhän Yrjön kappelissa saa osallistua korkeintaan 30 vierasta. Kaikkien on pidettävä maskia seremonian aikana.