Pirkanmaan Keskusta: Vähemmän sitovia rakenteita, enemmän elämisen vapautta – monipaikkaisuus mahdollistettava nyt

Keskusta

Pirkanmaan Keskusta iloitsee siitä, että kaupunkien ja maaseudun vastakkainasettelu vähenee monipaikkaisuuden myötä.

– Olemme monipaikkaisia ja kotimme on niissä paikoissa, missä sydämemme on. Maaseudulla ja kaupungissa, piiri toteaa lauantaisen syyskokouksensa kannanotossa.

Korona-aika on muuttanyt ihmisten arkea. Kodin ja luonnon merkitys sekä etätyöt ovat kasvattaneet ihmisten halua ja mahdollisuutta jakaa arkeaan useaan paikkaan, piiri toteaa.

Monipaikkainen elämä ei ole vailla haasteita, mutta Pirkanmaan Keskusta pitää monipaikkaisen elämän mutkatonta mahdollistamista tärkeänä tavoitteena.

– Yhä harvempi ihminen identifioi itsensä kotikuntansa mukaan ja elämä on entistä liikkuvampaa, siksi monipaikkaisuutta pitää mahdollistaa käytännön teoin.

– Etätyö ja kokoontumisrajoitukset ovat nostaneet luonnon keskellä sijaitsevan vapaa-ajan asunnon merkitystä ihmisille. Laki on sallinut loma-asunnon muuttamisen vakinaiseen asumiseen jo vuodesta 2017 asti
tiettyjen reunaehtojen toteutuessa. Valitettavan usein tämä pysähtyy virkakunnan vastustukseen, Pirkanmaan keskustalaiset toteavat.

Ehdoton edellytys työnteon sekä vapaa-ajan toiminnassa nopeat ovat häiriöttömät datayhteydet, Pirkanmaan Keskusta muistuttaa.

– Niiden merkitys korostuu vielä enemmän tulevaisuudessa, kun mm. terveydenhuolto siirtyy hyödyntämään enemmän etäyhteyksiä. Nopeat ja toimintavarmat yhteydet ovat elinvoimaisen Suomen edellytys, niin kaupungeissa kuin maaseudulla, niin kodeissa, vapaa-ajan asunnoissa kuin yrityksissä.

Pirkanmaan Keskusta perään kuuluttaa valtion vastuuta koko Suomen kattavasta valokuituverkostosta.

– Vastuuta ei voi näin välttämättömässä ulkoistaa asiassa keskenään kilpaileville operaattoreille tai kuntien tai maakuntien virkamiehille.

Keskeytyksetön sähkön saanti on myös olennaista, piiri toteaa. Tälläkin viikolla tuhannet pirkanmaalaiset ovat olleet pitkiä aikoja ilman sähköä.

– Edellisen suuren myrskyn jälkeen verkkoyhtiöiltä edellytettiinkin sähköjohtojen maakaapeloinnin lisäämistä. Se tuo apua, mutta sen varjolla sähkön siirtokustannuksia on nostettu perusteettoman paljon.

Pirkanmaan Keskusta muistuttaa, että terveyspalvelut ja joustava asiointi useamman kunnan välillä ovat edellytyksiä inhimilliselle
monipaikkaisuudelle.

– On kohtuutonta odottaa, että esimerkiksi tamperelainen perhe lähtee toiselta puolelta Suomea asioimaan satojen kilometrien päähän, kun vapaa-ajan kodin lähellä olisi toimiva terveyskeskus ja esimerkiksi neuvola.

– Toimenpiteitä monipaikkaisuuden ja arjen turvan edistämiseksi tarvitaan nyt, piiri vaatii.

Keskustan Pirkanmaan piirin syyskokous pidettiin lauantaina pääasiassa etäyhteyksin.

Keskustan puoluehallitukseen valittiin ehdolle seuraavaksi kaksivuotiskaudeksi piirin puheenjohtaja Tuukka Liuha Lempäälästä ja varalle varapuheenjohtaja Linda Lähdeniemi Punkalaitumelta. Lopullisen valinnan tekee puoluevaltuuston kokous viikon päästä.

Pirkanmaan Keskustan puheenjohtajana jatkaa Tuukka Liuha.

Uudeksi varapuheenjohtajaksi valittiin Suomen nuorin kunnanhallituksen puheenjohtaja Linda Lähdeniemi ja jatkokaudelle varapuheenjohtajaksi valittiin Raija Moilanen Tampereelta.  

Piirihallitukseen valittiin Anne Nousiainen Orivedeltä, Riitta Koskinen Ylöjärveltä, Miina-Maija Simonen Ruovedeltä, Pertti Uusi-Erkkilä Vesilahdelta, Hannu Koivunen Ruovedeltä, Reijo Koskela Virroilta, Timo Karunen Punkalaitumelta, Jaana Kilpi-Kiukainen Hämeenkyröstä, Tiina Räsänen Akaasta, Paula Virtanen Urjalasta, Sinikka Lakkinen Sastamalasta, Antti Juva Tampereelta, Pauli Haapaniemi Ikaalisista, Juha-Matti Markkola Kihniöstä, Susanne Talonen-Seppälä Parkanosta ja Jaakko Hyytinen Kangasalalta.