Perussuomalaiset syytti demareita "aktiivimalli kakkosen" pukemisesta uuteen nuttuun – työministerin mukaan Marinin hallituksen malli on aivan eri asia

Eduskunnan kyselytunti

Vasemmistopuolueiden ministerit ja kansanedustajat joutuivat eduskunnan kyselytunnilla torjumaan hiki hatussa perussuomalaisten työvoimapoliittista offensiivia.

Perussuomalaiset leimasivat piakkoin eduskunnan lopullisen hyväksynnän saavan työttömyysturvan ”pohjoismaisen työvoimapalvelumallin” käytännössä samaksi asiaksi kuin Juha Sipilän (kesk.) hallituksen kaatuneen niin sanotun aktiivimalli kakkosen.

– Mallin keskeinen sisältö on se, että työttömän on haettava tiettyä määrää ja tiettyjä yksilöityjä työpaikkoja työttömyysetuuden jatkumisen edellytyksenä. Työnhaun epäonnistuessa sanktiot voivat olla aktiivimalli ykköstä kovemmat ja kovemmat kuin länsinaapuri Ruotsissa, perussuomalaisten Rami Lehto tulkitsi.

Työministeri Tuula Haatainen (sd.) kiisti mallien yhtäläisyydet. Haataisen mukaan työttömän tueksi tudoeen nyt riittävästi palvelua eli tapaamisia TE-toimiston virkailijan kanssa heti työttömyyden alkuvaiheesta lähtien.

– On todettu, että se on myös työllisyyttä parhaiten edistävä asia. Sen lisäksi näitä sanktioita, joihin viittasitte, tullaan merkittävästi vähentämään tällä uudistuksella.

Haataisen mukaan pohjoismaisessa mallissa räätälöidään yksilöllisesti tuki, mutta siinä on myös velvoittava elementti.

– Eli tässä käännetään niin päin, että työtön itse hakee sellaisia työpaikkoja, joihin hän oletettavasti paljon paremmin työllistyy. Eli poistamme sen ajattelutavan, että yksinomaan TE-toimisto osoittaa näitä paikkoja, joihin hänen pitäisi hakea.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio ei hallituksen vastauksiin tyytynyt.

– Tämä aktiivimalli kakkonen, se on byrokratiaa, ja se on työttömien turhaa kyykytystä. Opposition kansanedustajana, Sanna Marin, ilmoititte ennen viime eduskuntavaaleja, että olette valmiita perumaan aktiivimallin. Nyt ajatte itse aktiivimallin läpi, Tavio syytti.

Tavion mukaan SDP:n ollessa oppositiossa ryhmänjohtaja Antti Lindtman julisti myös täysistunnossa 2018, että aktiivimalli perutaan ja työvoimapoliittisista karensseista luovutaan.

– Ja nyt te ajatte itse aktiivimalli kakkosen läpi. Samoin oppositiossa vasemmistoliitto lupasi kirjallisella vetoomuksella, että se ei hyväksy aktiivimalli kakkosta, ja nyt te ajatte itse aktiivimalli kakkosen läpi. Miten te voitte pokerinaamalla väittää, että te ette luo näitä uusia ehtoja, jotka työttömän työnhakijan tulee täyttää, ettette te leikkaa hänen etuuksiaan? Kuinka te kehtaatte?

Pääministeri Sanna Marin (sd.) vastasi, että aktiivimalli purettiin, kuten luvattiin.

–Nyt me rakennamme uudenlaista, pohjoismaista palvelumallia, jossa työttömän palvelut ja tuki mutta myös velvollisuudet kulkevat käsi kädessä. Tämä malli on oikeudenmukainen, ja se tukee työtöntä työnhakijaa löytämään uutta työtä, kouluttautumaan, saamaan riittävästi palveluita työn saamisen tueksi, pääministeri selvitti.

Entinen sosiaali- ja terveysministeri Aino-Kaisa Pekonen (vas.) huomautti, että viime vaalikaudella perussuomalaiset veivät läpi epäoikeudenmukaisen aktiivimallin, jonka nykyinen hallitus ensi töikseen purki.

– Siinä aktiivimallissa työnhakijan tuli olla työssä tai osallistua palveluihin, jotta työttömyysturvan määrää ei olisi alennettu. Ei riittänyt se, että työtön työnhakija olisi hakenut vaikka sataa työpaikkaa, vaan jos työpaikkaa ei saanut, aktiivimalli leikkasi työttömältä työttömyysturvaa. Ei tätä pohjoismaista työvoimapalvelumallia voi aktiivimalliksi kutsua hyvällä tahdollakaan.

Pekosen mukaan pohjoismaisessa työvoimapalvelumallissa työnhakija ei menetä työttömyysetuuttaan eikä sen määrää alenneta, jos työnhakija on hakenut työmahdollisuuksia ja toteuttanut työllistymissuunnitelmaansa.

Työministeri Haatainen piti koko keskustelua erikoisena.

– Ehkä oppositiota harmittaa se, että me olemme purkaneet, poistaneet sen epäoikeudenmukaisuuden lakkauttamalla aktiivimallin ja luomalla tilalle uuden, joka, totta kai, myös velvoittaa ihmistä hakemaan aktiivisesti töitä.

Haataisen mukaan malli ei ole kuitenkaan sanktioiden puolesta epäoikeudenmukainen, vaan sanktiot lievenevät.

– Ja ihmistä ei rangaista siitä, että hän ei ole löytänyt työpaikkaa, joka oli sen aikaisemman, teidän aktiivimallin perusteellinen virhe, työministeri summasi.