Paperiliitto ja Metsäteollisuus pääsivät sopuun – kikyt pois, lakko ja työsulku loppuvat

”Tällä linjalla Suomen kustannuskilpailukyky säilyy ennallaan, jos ulkomaiset markkinat pysyvät vakaina.”
Työmarkkinat

Paperiteollisuuden lakko ja työsulku päättyivät maanantaina, kun Paperiliitto ja Metsäteollisuus hyväksyivät valtakunnansovittelijan antaman sovintoehdotuksen paperiteollisuuden työkiistassa.

– Lakossa olleet työntekijät palaavat töihin heti seuraavan työvuoroon, kertoi Paperiliiton puheenjohtaja Petri Vanhala valtakunnansovittelijan toimistolla.

Sopimuksessa kiky-tunnit poistuvat, mutta niiden tilalle paperi-, kartonki- ja sellutehtaiden käyntiaika pitenee 24 tunnilla.

Vuotuinen käyntiaika pidentyy lyhentämällä juhannusseisokin kestoa. Palkkaratkaisu noudattelee yleistä linjaa eli 3,3 prosenttia 25 kuukauden sopimusjaksolla.

– Valtakunnansovittelija kun leipoo kakun, siinä on vähän hiekkaa ja kermaa molemmille osapuolille, Vanhala luonnehti. Paperiliitto kuitenkin pystyy hänen mukaansa elämään sopimuksen kanssa seuraavat kaksi vuotta.

Myös Metsäteollisuuden työmarkkinajohtaja Jyrki Hollmén korosti, että sovintoesitys on aina kompromissi.

– 24 kiky-tuntia saatiin korvattua toimialalle paremmalla ratkaisulla, eli juhannusseisokkia on lyhennetty 24 tunnilla. Tehtaat saavat lisää tuotantoa, käyntiaikaa ja kustannuksia alas, Hollmén sanoi.

Kokonaisuudessaan sopu oli kuitenkin työnantajapuolelle pettymys.

– Tämähän ei sinänsä paranna meidän kustannuskilpailukykyä, ehkä kykenee sen säilyttämään. Se ei uudista rakenteita siinä määrin kuin asetimme tavoitteeksi, Hollmén sanoi.

Alkuvuonna tehtyjen sopimusten keskiössä on ollut palkankorotusten asettuminen 3,3 prosenttiin sekä 24 kiky-tunnin korvaaminen muilla työaikajärjestelyillä.

– Jos nyt solmittujen työehtosopimusten sisältö vakiintuu tämän sopimuskierroksen yleiseksi linjaksi, Suomen kustannuskilpailukyky säilyy suunnilleen ennallaan, arvioi Suomen Pankin johtokunnan neuvonantaja Lauri Kajanoja.

Hänen mukaansa se kuitenkin edellyttää myös sitä, että ulkomaiset markkinat pysyvät jokseenkin vakaina.

– Kiky-tuntien tilalle sinne on tullut sopimuksiin joitakin elementtejä, jotka jonkin verran parantavat kilpailukykyä. Työajan osalta voidaan tehdä entistä joustavampia järjestelyitä työantajan direktioon sekä paikalliseen sopimiseen perustuen. Mutta nuo muutokset ja kiky-tunnit eivät ole yhteismitallisia. En siksi pysty arvioimaan, kompensoivatko nämä muutokset kikyn vaikutuksen kokonaan, Kajanoja sanoo.

Hollménin mukaan paperiteollisuuden sopu ei suoraan helpota mekaanisen metsäteollisuuden neuvotteluja, joissa on omat haasteensa.

– Tilanne on siellä erittäin hankala. Sovintoa haetaan tietysti sielläkin yhä tiukemmin.

Metsäteollisuus ja Teollisuusliitto palaavat valtakunnansovittelijan toimistolle keskiviikkona.

Mekaanisen metsäteollisuuden sovittelu päättyi maanantaina ilman neuvottelutulosta.