Ay-liike protestoi Senaatintorilla – "Hallitus on tehnyt itsestään työmarkkinaosapuolen"
SAK:n ja STTK:n järjestämä mielenosoitus Helsingin Senaatintorilla alkoi torstaina puoliltapäivin. Paikalle oli tullut väkeä ympäri Suomen, ja esimerkiksi Keski-Suomesta saapui kahdeksan bussilastillista ihmisiä SAK:n yhteiskuljetuksilla.
Laukaalainen Anne Leinonen kertoi lähteneensä matkaan jo aamukuuden jälkeen. Hän työskentelee räjähdeainetehtaalla prosessinhoitajana ja pääluottamusmiehenä ja kuuluu Teollisuusliittoon.
– Joukossa on voimaa ja nyt tullaan näyttämään, että ympäri maata viitsitään tulla tänne, hän sanoi STT:lle.
Leinonen sanoo pitävänsä huolestuttavana sitä, että hallitus on tehnyt itsestään työmarkkinaosapuolen. Hän arvostelee esimerkiksi suunnitelmia työttömyysturvan suojaosan poistosta sekä muutoksista takaisinottovelvoitteeseen ja työssäoloehtoon.
– Hallitusohjelmaan on otettu suoraan näitä EK:n ja Suomen Yrittäjien tavoitteita ja toiveita. Tässä on vähän asetelma 2–1 nyt, ammattiliitot vastaan Suomen hallitus.
Leinonen toivoo, että hallitus nöyrtyisi ja asioista alettaisiin oikeasti neuvotella yhdessä. Häntä pohdituttaa myös yhteiskunnallisen ilmapiirin kärjistyminen yleisemmin.
– Jos kansa alkaa hajautumaan, ja sitten jos tulee jotain konfliktia, niin se ei ole hyvä.
Hämeenkyröläinen rakennusmies ja Rakennusliiton jäsen Wellu Mäkinen saapui myös Senaatintorille yhteiskuljetuksella. Hän arvostelee sitä, että hallituksen päätöksillä tullaan heikentämään köyhien ja työttömien asiaa.
Erityisen huonona hän pitää aikuiskoulutustuen lakkauttamista.
– Ei ole oikein varaa lähteä opiskelemaan. Täytyy jäädä junnaamaan vanhaan työhön. Joillekin se voi olla ihan täysin paskaa, eivätkä voi sitten siitä lähteä pois. Tai jos lähtevät, niin se on omasta pussista.
Mäkisen mielestään hallituksen pitäisi istua alas, kuunnella ja yrittää löytää sopuratkaisu. Hän on valmis jatkamaan lakkoilua pidempäänkin, jos on tarvis.
– Olen, tottakai. Mennään vaikka puoli vuotta.
SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta sanoi ennen mielenosoituksen alkua olevansa tyytyväinen siihen, että paikalle oli tullut niin paljon osallistujia myös maakunnista. Hän toivoi, että mielenosoituksella on myös vaikutusta hallituksen toimintaan.
– Tietysti me toivotaan, että jonkintyyppinen vastaantulo palkansaajien suuntaan tulee. Tällä hetkellä hallitus toteuttaa vain työnantajien toiveita. Minkäännäköistä tasapainoa näissä toimissa ei ole, hän sanoi STT:lle.
Eloranta nosti suurimpina epäkohtina esiin hallituksen suunnittelemat muutokset työrauhalainsäädäntöön ja paikalliseen sopimiseen sekä niin sanotun vientimallin.
Hän sanoi, että viisas hallitus muuttaisi toimintaansa, jotta tilanne saataisiin paremmaksi.
– Tällainen vastakkainasettelu ja erittäin tulehtunut työmarkkinatilanne, jos se tänne suomalaisille työmarkkinoille pesiytyy niin siitä on kyllä pitkäaikaista haittaa.