Nils Colliander ja Creg Tyler hylkäsivät metropolielämän ja lähtivät Kainuuseen toteuttamaan unelmiaan – käsityöläistuotteet vetävät, mutta tiukka alkoholilaki pitää pientuottajat ahtaalla

Pientuottajat

Suomessa alkoholilaki on tiukka, mutta siitä huolimatta yhtä useampi työllistää itsensä alkoholin myynnillä ja tekemisellä. Näin leipänsä tienaavat myös Nils Colliander ja Creg Tyler

Colliander perusti Sotkamoon maan pohjoisimman omenatarhan oltuaan ensin 30 vuotta töissä Etelä-Suomessa. Hänen yrityksensä on marjaviinejä, mehuja, limonadeja ja tisleitä tuottava Vuokatin viini. 

Tyler muutti Lontoosta Sotkamoon suomalaisen vaimonsa kanssa ja haluaa nyt auttaa tätä tavoittelemaan unelmaansa ravintolasta. Hän pitää yhdessä vaimonsa Kaisa Tylerin sekä Kaisan veljen Juho Haapalan ja tämän vaimon kanssa Haapala BNB:tä. 

Jo viidettä sukupolvea samalla suvulla olevalla tilalla on ravintola, panimo ja majoitustoimintaa.  

Alkoholilainsäädäntöön Colliander ja Tyler eivät ole täysin tyytyväisiä. Kaksikon mukaan laki kaipaa päivitystä ja ”kaupunkilaisjärjenkäyttöä”. Collianderin mukaan nykyinen lainsäädäntö aiheuttaa lähinnä ahdinkoa. 

– Saan myydä tuotteita omassa kaupassani, mutta vain tuotantotilan yhteydessä. 650 metriä on liian pitkä matka tuotantotilasta kauppaan. Tuntuuhan se järjettömältä, hän pohtii. 

Colliander kertoo, että hän ei saa myöskään myydä esimerkiksi toisten pientuottajien viinejä omassa kaupassaan. 

– Onneksi Alko on ottanut pieniä tuottajia yhä paremmin esille, Colliander toteaa. 

Colliander on halunnut kehittää tuotteitaan ja vie niitä paikallisen myynnin lisäksi Saksaan. Siellä menekki on ollut hyvä ja markkinat suuret. 

Tyler puolestaan toivoisi, että alkoholilakia päivitettäessä otettaisiin huomioon taloudellinen vakaus ja ulkomaalaisten panimoiden uhka. Tällä hetkellä Suomessa voi tilata kotiin alkoholia ulkomailta, mutta ei Suomesta. 

Hän haluaisi, että alkoholilaki joustaisi esimerkiksi kriisiaikoina.

– Olisi hyvä, jos esimerkiksi nettimyynti sallittaisiin. 

Tyler huomauttaa, että käsityönä tehdyt kalliit pienpanimoiden oluet ovat nautittaviksi ja maisteltaviksi, eikä niitä ole suunniteltu humalahakuiseen juomiseen.  

Onneksi Alko on ottanut pieniä tuottajia yhä paremmin esille.

Nils Colliander

Yrittäjien on pitänyt keksiä monenlaista selvitäkseen. Haapala BNB:ssä taloutta on turvattu tarjoamalla enemmän palveluita. 

Tilan sijainti harvaanasutussa Kainuussa on haaste, sillä harva lähtee ajamaan pitkiä matkoja oluen perässä. Monet muut panimot sijaitsevat isommissa kaupungeissa. 

”Parasta yhdessä tekemisessä ja yrittämisessä on, että opimme joka päivä jotain uutta”

Craig Tyler

Sekä Tyler että Colliander satsaavat paikallisiin makuihin ja luonnollisiin ainesosiin ja tuovat esille suomalaisuutta. Vuokatin viinin marjaviineihin, mehuihin ja limonadeihin tulevat marjat tulevat omalta tilalta ja lähiseudulta. Omenat siidereihin omasta tarhasta. 

Myös Haapalassa kaikki halutaan mahdollisimman läheltä. Esimerkiksi Himskatin Hapan -oluen marjat ja humalat tulevat Haapalan tilalta, ja se on tehty oman tilan ruisjuureen. 

Tylerin innostus oluisiin kumpusi alun perin tarpeesta – ravintolan ruoat tarvitsivat arvoisensa juomat. Hänen mukaansa oluen valmistus ei ole vaikeaa, mutta sen voi oppia vain tekemällä. 

– Parasta yhdessä tekemisessä ja yrittämisessä on, että opimme joka päivä jotain uutta, hän kertoo. 

Colliander innostui marjaviineistä työmatkoillaan kanadalaisilla viinitiloilla. Nyt Collianderin tilalla kasvaa yli kolmeakymmentä omenalajiketta ja naapurin viljelijän kanssa yhteinen mansikkamaa alkaa pian tuottaa tämän vuoden satoaan. 

Apuna Collianderilla on työntekijä, jolla on kolmenkymmenen vuoden kokemus Chilen ja Englannin viinitiloilta. 

– Hänellä on sellainen englantilainen näppituntuma, Colliander heittää. 

Collianderille muuttaminen Helsingistä Sotkamoon oli suuri muutos elämässä. 

– Ystävät sanovat, että olen metsittynyt, hän nauraa. 

Tyler on rakastunut Kainuuseen ja Sotkamoon ja sen puhtaaseen luontoon. 

– En halua enää pois täältä, koska täällä on hyvä olla ja ihmiset eivät ole samalla tavalla kiireisiä kuin Lontoossa.