Pähkinäsaaren rajan eteläpuolella tyytyväisiä keskustapomoja – vaalitulokset odotetun mukaisia tai myönteisesti yllättäneitä
Eteläisissä keskustapiireissä tehtiin sekä kohtalaisia että hyviä aluevaalituloksia. Täysin tyytymätöntä piirijohtajaa saa hakea.
Eräs odotuksensa ylittänyt piiri on keskustan Päijät-Hämeen piiri.
– Meille povattiin yhdeksää paikkaa, ja itse otimme tavoitteeksi kymmenen paikkaa. Tuli yksitoista, piirin puheenjohtaja Eevakaisa Lehtosalo-Lönnberg iloitsee.
Piiri päätti joulukuussa koronatilanteen takia perua kampanjatilaisuutensa. Suunnitelmissa oli toritapahtumia ja bussikiertuetta, mutta tyytyminen olikin lähinnä pienimuotoisiin kohtaamisiin ja verkossa kampanjointiin.
– Ajateltiin ettei omalta taholtamme hankaloiteta koronatilannetta. Facebook-livejä järjesti sitten moni ehdokas ja kunnallisjärjestö. Sitten taas olisi tuntunut hassulta tarjota makkaraa ja kahvia toreilla, kun ravintolat kuitenkin joutuivat laittamaan ovensa aikaisemmin kiinni. Haluttiin tukea näiden toimintaa siltä osin, ettemme kampanjoineet tällä tavalla, Lehtosalo-Lönnberg avaa.
Keskustan Uudenmaan piiri kävi peräti neljät aluevaalit. Piirin alueella toimivat Länsi-Uudenmaan, Keski-Uudenmaan, Vantaa-Keravan ja Itä-Uudenmaan hyvinvointialueet.
– Keski-Uusimaa menestyi hyvin Matti Vanhanen veturinaan. Tuli kymmeneskin paikka. Muualla tuli sitä kolmea paikkaa per alue, Uudenmaan piirin puheenjohtaja Tuomo Suihkonen kertoo.
– Uusimaa ei ole ollut keskustalle helpoin alue lähtökohtaisesti. Odotuksissa oli haasteita. Täällä kokoomus ja SDP pärjäävät monissa paikoissa hyvin. Lähdimme takamatkalta, mutta mielestäni onnistuimme tekemään hyvän kampanjan ja tuomaan esille keskustan viestiä lähipalveluista.
Yksittäisistä kunnista Suihkonen katsoo Keravalla ylletyn keskustalaisittain erinomaiseen tulokseen.
– Keravalta pääsi kaksi varsinaiseksi ja yksi varapaikalle (Vantaan ja Keravan hyvinvointialueella), mikä on hurjan hyvin.
Keski-Uudenmaan hyvinvointialueen ääniharava Matti Vanhanen oli Suihkosen mielestä tärkeässä roolissa vaalimenestyksen rakentamisessa.
– Kyllä minun näkemykseni on, että hänen kokemuksensa ja osaamisensa, kaikki mitä hän on tehnyt myös valtakunnan politiikan kärkipaikoilla, oli varmasti nytkin merkityksellistä. Tämä toi sellaista jytyä ja hyvää henkeä meille.
Myös Päijät-Hämeessä aluevaalien ääniharava löytyi keskustan listoilta. Martti Talja sai yli kaksi tuhatta ääntä.
– Siitäkin olemme erittäin iloisia, Lehtosalo-Lönnberg kertoo.
Eteläisten piirien joukkoon voidaan laskea myös Etelä-Pohjanmaan piiri, jos rajaksi ottaa Suomen puolivälin tai monesti eri yhteyksissä käytetyn Pähkinäsaaren rauhan (1323) rajan summittaisen kulkulinjan.
Etelä-Pohjanmaankin keskustapiirin alueelle kuuluu useampi hyvinvointialue, eli Etelä-Pohjanmaan ja Pohjanmaan hyvinvointialueet.
Piirijohtaja, kansanedustaja Mikko Savola toteaa, että alueet ovat keskustalaisin silmin katsoen hyvin erilaiset. Toisella keskusta on suurin puolue, toisella pienten joukossa.
– Etelä-Pohjanmaalla lähdetään keskiviikkona vetämään neuvotteluita. Perinteisesti olemme kantaneet vastuuta kärkitehtävistä maakunnassa. Pohjanmaa taas on hyvin erilainen, siellä RKP:lla on yksinkertainen enemmistö. Sielläkin lähdemme neuvottelemaan muiden kanssa, millaisia paikkoja meille olisi saatavissa.
Valtakunnallinen tulos ilahduttaa kansanedustaja Savolaa aivan erityisesti.
– Se on aivan huikea. Yli 20 prosenttia oli ennakkoäänissä ja lopullinen tulos yli 19 prosenttia, eli yli kaikkien odotusten. Olemme kolmen suuren joukossa jälleen. Tietynlainen kepujytky.
Savola katsoo, että sekä Etelä-Pohjanmaan että Pohjanmaan keskustalaiset tekivät loistavan työn.
– Etelä-Pohjanmaalla parannettiin tulosta kuntavaaleista. Oli aivan huikea ehdokasjoukko, joka töitä teki. Tietysti piikkipaikkaa lähdettiin hakemaan. Se selkeästi saatiin, tulevaan valtuustoon tulee 23 keskustalaista valtuutettua.
– Pohjanmaan puolella oli vain 16 ehdokkaan joukko, mutta se oli pippurinen joukko. Perusvarma kahden paikan tulos tuli.
Suurimmalla hyvinvointialueella Pirkanmaalla keskustalla ei ollut ehdolla istuvia kansanedustajia, mikä vaikeutti tilannetta. Piirin puheenjohtaja Tuukka Liuha toteaa, että ilman heidän (Jouni Ovaska ja Arto Pirttilahti) vetoapuaankin tulos on aivan kohtuullinen.
– Tulos saatiin aikaiseksi ihan paikallisin voimin, motivoituneiden innostuneiden ehdokkaiden vaalityön kautta. Voi olla tyytyväinen, että tällä saavutettiin se kahdeksan paikkaa.
– Onhan se päivänselvää, että harmittaa, ettemme saaneet enempää valtuutettuja. Mutta täytyy sanoa, että ehdokkaiden tekemästä vaalityöstä olen kyllä ylpeä, kun he antoivat kaikkensa koronaoloissakin, olivat neuvokkaita ja ahkeria, pyrkivät tekemään kaikkensa, miten kulloisetkin rajoitukset sallivat, Liuha kiittää.
Pirkanmaan keskustalaiset lähtivät rakentamaan vaalitulosta Liuhan mukaan haasteellisesta tilanteesta kuntavaalien jälkeen. Kahdeksan saatua paikkaa ja 9,5 prosentin kannatus ei sisällä suuremmin yllätyksiä.
– Meillä oli hyvin monipuolinen lista osaavia ja taustoiltaan monimuotoisia ehdokkaita. Paljon oli myös painotusta uusiin ja tuoreisiin henkilöihin, joille tämä oli ensimmäinen kerta, kun oli omaa vakikuntaansa suuremmissa vaaleissa.
– Tältä pohjalta lähdettynä tulokseen täytyy olla kohtalaisen tyytyväinen.
Valtakunnan tulos oli Liuhan sanoin ”aivan mahtava”, ja se kannustaa keskustan järjestöväkeä myös Pirkanmaalla lähtemään aluevaalien jälkeen vaellukselle kohti eduskuntavaaleja.
Piirijohtaja uskoo, että keskusta kykenee aluevaltuustossa tekemään vaikuttavaa työtä.
– Kun syntyi valtuustorakenne, jossa on kaksi isoa ryhmää ja neljä keskenään melko samankokoista keskikokoista ryhmää (keskusta mukaan lukien), niin kyllä keskusta on sitä kautta asemassa, että niissä pöydissä pystyy olemaan vahvasti mukana, missä muutkin puolueet ovat.
– Pystymme vaikuttamaan maakunnassa ja olemaan näkyvä, ja sitä kautta heijastamaan valtakunnallisestikin keskustan arvoja tänne päin, ja toisaalta viemään viestiä täältä valtakunnan tasolle, Liuha arvioi.
Neuvotteluissa myös Päijät-Hämeessä ja Uudellamaalla on piirien puheenjohtajien toiveissa paljon hyvää saavutettavaa.
– Ensi viikolla lähdetään muiden puolueiden kanssa neuvottelemaan, ja tällä viikolla uusi valtuustoryhmämme järjestäytyy. Ihan hyvät lähtökohdat on mielestäni lähteä neuvottelemaan, Lehtosalo-Lönnberg luottaa.
Uudellamaalla piirihallituksella on useampi asia koordinoitavana, kun hyvinvointialueitakin on useampi.
– Tiistaina piirihallitus kokoontuu järjestäytymiskokoukseen. Käymme myös tuntoja läpi, kun on pari yötä vaaleista nukuttu, piirin johdossa alkuvuodesta aloittanut Suihkonen kertoo.
– Perjantaina aletaan käydä neljä eri aluetta läpi. Semmoiset reippaan tunnin–puolentoista neuvottelut, käydään pelisääntöjä läpi ja haetaan askelmerkit. Ja kun vielä kootaan piirihallituksessa yhteen neljän eri alueen asiat, niin sillä tavalla se lähtee siitä pikkuhiljaa.