Ovaska: Suomalaisesta ruoasta ei pidä tehdä harvojen herkkua
Ruoan veronkorotus merkitsisi suomalaiselle kuluttajalle ruokakorin kallistumista ja hyvin todennäköisesti kuluttajien siirtymistä halvempiin tuoteryhmiin ja ulkomailta tuotuihin tuontielintarvikkeisiin, näkee keskustan kansanedustaja Jouni Ovaska.
– Tällöin rahat olisivat pois kotimaisesta ruokaketjusta ja suomalaisilta ruuantuottajilta, hän sanoo tiedotteessa.
Ruoan arvonlisäveron korottamista väläytti valtiovarainministeri Riikka Purra (ps.) Talouselämässä.
Ovaska muistuttaa, että ruoan verotuksen korottaminen osuus kaikkein pahimmin pienituloisiin suomalaisiin.
– Inflaation myötä kaikkien kulutushyödykkeiden hinnat ovat jääneet pysyvästi korkeammalle tasolle. Tavallisten arjen kustannusten kattaminen tekee jo nyt monessa perheessä tiukkaa. Ruoan veronkorotuksen myötä tilanne pahenisi entisestään.
Ovaska muistuttaa, että viime keväänä Purra kohautti sanomalla kulttuurin olevan luksuspalvelu, jonka tukemiseen menee liikaa rahaa.
– Nyt myös suomalainen ruoka on jäämässä vain harvojen herkuksi, Ovaska toteaa.
Ovaska hämmästelee etenkin sitä, että ehdotus ruoan arvonlisäveron korottamisesta tulee perussuomalaisten riveistä.
– Ennen vaaleja he pitivät paljon ääntä suomalaisten arjen kustannusten kasvamisesta, mutta enää se ei näytä huolettavan. Rikkaille ollaan valmiita antamaan mittavia veronkevennyksiä, mutta pienituloinen suomalainen saa hallitukselta entistäkin kalliimman ruokakorin.
– Hallituksen arvoista kertoo jotain sekin, että ruoka halutaan laittaa kovemmalle verolle, mutta oluen verotusta onkin tässä tilanteessa heidän mielestään varaa keventää, toteaa Ovaska.
Hän huomauttaa, että inflaation laukatessa moni EU-maa on päinvastoin päätynyt alentamaan ruoan verotusta kompensoidakseen kustannusten nousua kansalaisilleen.