Oululaiset vievät 5G-tukiaseman Koreaan – seuraavia olympialaisia ehkä katsotaan jo virtuaalilaseilla
Oululaisille avautuu helmikuussa ”aitiopaikka” Etelä-Korean talviolympialaisiin.
Virtuaaliyhteys avautuu Oulun yliopistossa kehitetyn 5G-tekniikan avulla ja se toimii kahteen suuntaan. Korealaiset pääsevät katselemaan Kastellin monitoimitaloon asennettavaa revontuli-valoteosta ja säätelemään sen värisävyjä.
Oulusta ei vielä päästä virtuaalisesti ladun varteen, mutta niin kaupunginkirjastossa kuin Kastellin koulullakin voidaan katsella suoraan Gaengungin olympiapuistoon ja ihailla maisemia sen lähistöllä ajavasta bussista.
Kauan valmisteltu kokeilu luo välittömän yhteyden mannerten yli, kun Koreassa ja Suomessa olevat verkot yhdistetään ja elämys tarjotaan virtuaalilasien kautta yli mannerten.
Tarkoituksena on havainnollistaa, miten 5G yhdistettynä virtuaalitodellisuuteen mahdollistaa suuren kapasiteetin vaativat palvelut ja samalla digitaalista vuorovaikutusta ympäröivän maailman kanssa etäisyyksien yli.
Yhteys vaatii äärimmäistä tietoliikennekapasiteettia, jota Oulussa on tieteellisen tutkimuksen avulla kehitetty.
Oulusta matkaa Koreaan 5G-joukkue ja 100 kiloa elektroniikkaa. Tukiasema pystytetään olympialaisten yhteydessä järjestettäville teknologiamessuille.
Odotukset ovat korkealla. ”Suomi on ykkönen riippumatta siitä, miten urheilijat menestyvät”, väitetään Oulussa.
Suomessa ensimmäiset 5G-palvelut saataneen tarjolle 2020-2021. Palveluiden synty riippuu tuottajista ja markkinoista.
Mahdollisia sovellusaloja ovat sähkön kysyntäjousto eli kulutuksen automaattinen tasaaminen, teollisuuden automaatio ja älykäs kodin laitteisto, kuten itsesäätyvä valaistus ja lämmitys sekä liikenne.