"Ostakoot Orban venäläistä öljyä" – Halla-ahon mielestä EU-johtajat käyttävät Unkaria syntipukkina

Pakotteet

Näyttää siltä, että muut EU-johtajat piilottelevat herra (Unkarin pääministeri Viktor) Orbanin selän takana, eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Jussi Halla-aho (ps) tulkitsee.

Unkarin on syytetty jarruttaneen EU:n päätöstä venäläisestä energiasta irtautumisesta. Venäjän Ukrainassa aloittaman hyökkäyssodan jälkeen EU:n yhtenäisyyttä Venäjälle asetetussa pakotepolitiikassa on kiitelty, mutta Unkarille tärkeä venäläinen öljy on saanut linjan heilumaan.

Halla-aho kirjoittaa Twitterissä, että jos Unkari on syy kauppasaarron puuttumiselle, se tarkoittaa, että muut 26 EU-jäsenmaata ovat tähän valmiita.

– Ja jos ovat, ne voivat hyvin toimia ilman Unkaria, Halla-aho kirjoittaa englanninkielisessä, ilmeisesti laajemmallekin kansainväliselle yleisölle tarkoitetussa Twitter-ketjussaan.

– Ostakoot Orban venäläistä öljyä, jos se on hänen valintansa, hän kuittaa kuvaten asian vähäistä merkitystä.

Ulkoasiainvaliokunnan vetäjä huomauttaa, että mainittu saarto ei olisi EU-saarto, vaan 26 koordinoitua kansallista päätöstä ilman Unkaria. Vaikutus Venäjään olisi likipitäen sama, ja vaikutus Venäjään on se oleellinen asia, Halla-aho huomauttaa.

– Se loisi painetta myös Unkaria kohtaan.

EU-maiden johtajat näyttävät Halla-ahosta lymyävän Orbanin selän takana, jolloin he voivat jatkaa kauppaa Venäjän kanssa samalla kun Unkari saa syyt niskoilleen.

– Yksimielisyys on kaunista, mutta kaupan lopettaminen Venäjän kanssa on tärkeämpää, valiokuntajohtaja päättää.