Oppositio haroi tyhjää Isis-operaationsa esinäytöksessä – Kulmuni ja Haavisto säästivät hallituksen linjaukset välikysymysvastaukseen

Isis-perheet

Uudella hallituksella ei ollut ensimmäisellä kyselytunnillaan erityisiä vaikeuksia puolustautua opposition syytöksiltä Isis-perheiden kotiuttamisesta.

Oppositio pohjusti perussuomalaisten johdolla jo ensi viikon välikysymyskeskustelua tiukkaamalla pääministeriä sijaistaneelta valtiovarainministeri Katri Kulmunilta (kesk.) ja ulkoministeri Pekka Haavistolta (vihr.) hallituksen linjaa asiassa.

Pääministeri Sanna Marin (sd.) oli huippukokouksessa Brysselissä, eivätkä Kulmuni ja Haavisto juurikaan lähteneet avaamaan sitä, miten hallitus rakentaa yhteisen linjansa välikysymysvastaukseen.

Kulmuni toisti monta kertaa, että edellinen hallitus on käsitellyt asiaa iltakoulussaan, ja toimintalinjan mukaisesti ulkoministeri on nimennyt alueelle erityisedustajan selvittämään, kuinka nimenomaan lapsia voidaan auttaa.

Muulla tavoin ja muissa elimissä hallitus ei ole Kulmunin mukaan asiaa käsitellyt, eikä poliittista päätöstä kaikkien leirillä olevien suomalaisten pois tuomisesta ole.

– Tämä on erittäin vakava ja poikkeuksellinen tilanne, jossa täytyy samalla huomioida suojelupoliisin arviot siitä ja lasten oikeudet, Kulmuni korosti.

Kulmuni muistutti myös perussuomalaisille, että leireillä ovat ihmiset ovat Suomen kansalaisia.

– Heillä on kaikki mahdollisuus ja oikeus tulla Suomen rajojen sisälle riippumatta siitä, mitä mieltä tämä sali asiasta on. Heillä on Suomen kansalaisina aina oikeus ja mahdollisuus tulla Suomeen.

Haavisto korosti, että ulkoministeriössä voi olla vain yksi toimintalinja, joka on käyty läpi iltakoulun yhteydessä.

Ulkoministeri ei lähtenyt ennustamaan, minkälaisen poliittisen päätöksen hallitus voisi asiassa tehdä.

– Varmaan voisi tehdä sellaisen, että tuodaan kaikki. Sitten voisi tehdä sellaisen, että ei tuoda ketään. Ja sitten voisi olla sellainen poliittinen päätös, että harkitaan, ketä tuodaan.

Jälkimmäisellä linjalla on Haaviston mukaan kuljettu tähän asti.

– Eli tämä yksilöllinen harkinta, jossa sekä lasten tilanne, hätä, että nämä turvallisuusnäkökohdat otetaan huomioon. Tässä uskon, että tämä harkinta tehdään parhaiten virkavastuulla, eikä ehkä poliitikkojen toimesta.

Haaviston mukaan kurdiviranomaiset toimivat al-Holin leirin alueella hyvin vastuullisesti ja kohtelevat järjestyneesti leireille internoituja.

– He haluavat tästä työstä tunnustuksen ja he ovat tätä asiaa tällä tavalla hoitaneet. Ja heidän kanssaan keskustelut ovat olleet eri yhteyksissä hyvin rakentavia.

Haaviston mukaan 70 000 ihmisen leirin ylläpito on erittäin kallista.

– He tarvitsevat siihen kansainvälistä apua, sitä he ovat eri yhteyksissä pyytäneet, ja Suomikin on näissä lääkinnällisissä ja muissa asioissa heitä auttanut.

Haavisto sanoi itseään huolettavana, että leiri purkautuu erilaisen lahjonnan tai salakuljetuksen kautta.

– Ja silloin ihmiset saattavat lähteä uusille Isis-alueille. Ja tämä on ehkä kaikkein vaarallisin skenaario, joka voi tapahtua.