Open Navbar
Close Navbar
  • Uutiset
  • Keskusta
  • Näkökulmat
  • Blogit
  • Mielipiteet
  • Tapahtumat
  • Tarinat
  • Mediatiedot
  • Toimitus
  • Palaute ja juttuvinkki
  • Lataa uutissovellus
Lataa Suomenmaa-sovellus: IOS / Android
  • Mediatiedot
  • Toimitus
  • Palaute ja juttuvinkki
  • Lataa uutissovellus
  • Uutiset
  • Keskusta
  • Näkökulmat
  • Blogit
  • Mielipiteet
  • Tapahtumat
  • Tarinat
Haku
Oppivelvollisuus
Opetustilanne Aleksis Kiven koulussa Helsingissä vuonna 1949 ja oppilaita menossa kouluun Espoossa vuonna 2020. (Kuva: Museovirasto ja Lehtikuva)

Opin sauna autuas aina – Koulutielle lähtemisestä tuli velvollisuus sata vuotta sitten

Edistyspuolue ja Maalaisliitto olivat ratkaisevassa roolissa, että oppivelvollisuus saatiin Suomeen
Samuli Vänttilä 11.8.2021 6:00, muokattu 11.8.2021 20:09
a– a+
Oppivelvollisuus

Sata vuotta sitten suomalaislapset lähtivät koulutielle ensimmäistä kertaa niin, että se oli kaikille velvollisuus. 

Keväällä 1921 säädetty oppivelvollisuuslaki astui voimaan saman vuoden elokuussa. Laki takasi 7–13-vuotiaille suomalaislapsille kuuden vuoden mittaisen koulutuksen.  

Aivan uusi asia kansakoulut eivät kuitenkaan olleet. Suomessa oli ollut voimassa koulupiiriasetus jo 1890-luvulta lähtien. Sen myötä kaikissa kunnissa oli vähintään yksi koulu.  

Vuoden 1921 laissa kuitenkin määrättiin, että koulu piti tulla jokaiseen koulupiiriin, joita yhdessä kunnassa oli useita. 

– Muutos oli historiallinen. Se toi koulut kaikkien lasten ulottuville ainakin teoriassa. Täytyy kuitenkin muistaa, että laki salli paljon poikkeuksia. Esimerkiksi monilla harvaan asutuilla seuduilla sallittiin supistetut kansakoulut, joissa koulua oli vain muutamana viikkona lukukaudessa, sanoo professori emerita Sirkka Ahonen Helsingin yliopistosta. 

Ahosen mukaan koulujen rakentaminen ja opettajien palkkaaminen ei sekään onnistunut täysin kivuitta köyhän maan köyhissä kunnissa. Monissa paikoissa kesti aivan toisen maailmansodan kynnykselle saakka, ennen kuin jokaiseen koulupiiriin oli saatu oma kansakoulu. 

Oppivelvollisuuslakia edelsi kiivas keskustelu eduskunnassa. Puolustajat näkivät sen tärkeänä edistyksen ja sivistyksen sanansaattajana. Koulutuksen nähtiin tuovan paitsi tasa-arvoa, vahvistavan myös Suomen menestymismahdollisuuksia kansakuntana. 

Ahosen mukaan oppivelvollisuuslakia oli puuhattu Suomessa yksimielisesti jo sortovuosien aikana. Silloin se kaatui venäläismielisten ja venäläisten vastustukseen. 

1920-luvun taitteen keskusteluissa oppivelvollisuus oli kerännyt vastustajia myös suomalaisissa. Sisällissodan jäljet olivat tuoreita. RKP:n ja kokoomuksen edeltäjän eli vanhasuomalaisten riveistä löytyi paljon niitä, joiden mielestä liiallisen opin ja sivistyksen vieminen koko kansalle saattaisi tarkoittaa vain vallankumousajatusten leviämistä. Myös uudistuksen hintalappu herätti huolta. 

Laitavasemmistossa taas pelättiin koululaitoksen porvarillisuutta. Vanhempia huoletti, että koulu istuttaa lasten mieliin vääriä oppeja. 

– Edistyspuolue ja Maalaisliitto olivat ratkaisevassa roolissa, että oppivelvollisuus saatiin Suomeen. Ne kannattivat ideaa. Maalaisliitossa oli silloin vahvoilla alkiolainen sivistyksen eetos, Ahonen summaa. 

Hänen mukaansa oppivelvollisuus otettiin kansan keskuudessa hyvin vastaan. Suomessa oli ollut jo 1800-luvulta lähtien päällä voimakas kansanopetusliike. Se upposi myös talonpoikaiseen väestöön.  

Nurisijoitakin oli. Etenkin vanhasuomalaiset pelkäsivät, että pelloilta ja navetoista viedään työntekijät, kun nuoriso lähtee päivisin koulunpenkille. Heistä myös pelättiin tulevan “puoliherroja,” joille ei kohta enää perinteinen työ kelpaa. 

Lapsista pelättiin koulunpenkillä tulevan puoliherroja.

Oppivelvollisuus mahdollisti Ahosen mukaan suomalaisen yhteiskunnan pääsemisen kiinni sivistys- ja teollisuusvaltiokehitykseen. 

1920-luvun Suomi oli vielä hyvin maatalousvaltainen ja alhaisen kehitysasteen maa. Teollisuuden ja talouden työpaikoilla sekä maataloudessa alettiin kuitenkin yhä enemmän vaatia lukutaitoa ja matemaattista osaamista, jota kaikille suunnattu kansakoulu pystyi laajamittaisesti tarjoamaan. 

Koulu nähtiin myös keinona opettaa nuoren kansakunnan jäseniä siihen, miten demokraattinen yhteiskunta toimii. Kouluissa tarjottiin kansalaiskasvatusta, jossa opeteltiin eduskunnan ja presidentin toimintatavat ja puhuttiin yhteisistä arvoista. 

Ahosen mukaan joissakin arvioissa sen on nähty vaikuttaneen jopa kuuluisan talvisodan hengen muodostumiseen. 

Kansalaiskasvatuksella oli kuitenkin varjopuolensa. Opettajisto oli poliittiselta taustaltaan pääosin valkoista väkeä. Se näkyi ja kuului. 

– Väinö Linnan Täällä pohjantähden alla -kirjasarjan opettaja Rautajärven tyyli kuvaa hyvin, mitä opetus usein helposti oli. Rautajärvi laulatti oppilaillaan valkoisten lauluja ja katsoi punaisten perheiden lapsia kieroon. 

Oppivelvollisuus
Poika oppitunnilla Aleksis Kiven koulussa Helsingissä vuonna 1949. Kuva: UA Saarisen kokoelma/Museovirasto

Ahonen kuitenkin korostaa, että kaikesta historiallisuudestaan huolimatta kansakoulu oli edelleen hyvin eriarvoistava laitos.  

Kansakoulun rinnalla toimi oppikoulujärjestelmä, jonne hakeuduttiin jo 11-vuotiaina. Oppikoulu vei käytännössä lukioon ja myöhemmin korkeakouluun. Kansakoulusta päädyttiin käytännön työn aloille. 

Suurin osa oppikouluista oli yksityisiä ja maksullisia. Köyhien perheiden lapsilla niihin ei ollut varaa. Valtio maksoi oppikoulujen opettajien palkat, jonka perusteella niihin avautui aina muutamia vapaaoppilaspaikkoja. Ne tarjosivat väylän myös köyhien perheiden lasten kouluttamiseen, mutta edelleen sekin tie avautui hyvin marginaaliselle väestölle. 

Kansakoulujen oppisisällöt eivät myöskään täysin vastanneet niihin muuttuviin tarpeisiin, joita suomalainen yhteiskunta kohtasi sotien jälkeen.  

1950–1970-lukujen aikana Suomi kaupungistui voimakkaasti ja rajusti. Teollisuudessa ja taloudessa otettiin jättiharppauksia kohti modernia maailmaa. Maatalous menetti asemiaan, palvelusektori vahvistui. Työelämässä alettiin vaatia kielitaitoa, matemaattis-luonnontieteellistä osaamista ja syvällistä lukutaitoa. 

– Suomen koulutustaso ei ollut enää riittävää niihin tarpeisiin. Kansakoulusta tuli eräänlainen jarru uuteen aikakauteen siirtymiselle. Siksi tarvittiin peruskoulu, Ahonen sanoo. 

Peruskoulun puitelaki hyväksyttiin vuonna 1968. Peruskoulu-uudistus toteutettiin Suomessa 1970-luvun aikana. Oppivelvollisuus piteni 9-vuotiseksi. Oppisisällöt kehitettiin vastaamaan muuttuvan yhteiskunnan tarpeita. 

Peruskoulusta tuli tasa-arvoistava. Se takasi kaikille mahdollisuudet saada samanlaista opetusta yhdeksän vuoden ajan ja hakeutua sen jälkeen lukiokoulutukseen tai ammatilliseen koulutukseen. 

– Peruskoulu toi koulutukseen mahdollisuuksien yhdenvertaisuuden ja yhteiskuntaan lisää tasa-arvoa, Ahonen tiivistää. 

Peruskoulu-uudistusta edelsi kuitenkin jälleen kiivas keskustelu. Kokoomus oli näkyvin peruskoulun vastustaja. 

Ahosen mukaan myös keskusta oli aluksi peruskoulua vastaan, kunnes Johannes Virolaisesta tuli puolueen puheenjohtaja. Hänen johdollaan puolue alkoi peruskoulutuksen vahvaksi puolestapuhujaksi. 

– Virolainen näki, millainen muutos yhteiskunnassa oli meneillään. Hän halusi tarjota myös maaseudulla asuville lapsille mahdollisuuksia päästä mukaan uudenlaiseen yhteiskuntaan. 

oppivelvollisuus
Kopraksen koulun oppilaita ja opettajapariskunta Sirkka ja Eino Nevalainen vuonna 1958. Kuva: Topi Toivanen/Nurmeksen museo/Museovirasto

100 vuotta oppivelvollisuuden syntymisen jälkeen meneillään on jälleen iso muutos, kun oppivelvollisuusikää pidennetään 18 ikävuoteen. Käytännössä se tarkoittaa, että jokaisen on opiskeltava jotain myös 9. vuosiluokan jälkeen. 

Ahosen mukaan oppivelvollisuuden pidentäminen vastaa jälleen muuttuvan yhteiskunnan tarpeisiin. Nykyään työelämään on millä tahansa alalla lähestulkoon mahdotonta päästä ilman ammatillista pätevyyttä. Siitä huolimatta moni nuori lopettaa opintiensä toisen asteen aikana. Ongelma koskee etenkin ammatillisen koulutuksen puolta. 

– Olen kovasti oppivelvollisuuden pidentämisen kannalla. Paljon on puhuttu siitä, että onko pakko oikea tapa estää koulun keskeyttämistä, mutta uskon sen tarjoavan paljon mahdollisuuksia, varsinkin kun laki mahdollistaa hyvin monimuotoisia tapoja kouluttautua työssäoppimisineen ja muineen.  

Lue myös

Suuri osa koululaisista aloittaa kouluvuotensa tänään

Suuri osa Suomen koululaisista aloittaa kouluvuotensa tänään. Koulut alkavat tänään muun muassa pääkaupunkiseudulla...
11.8.2021 3:01

"Lasten on saatava aloittaa koulunsa uudesta innostuen" – MLL laati koululaisten vanhemmille ohjeita koronasyksyyn

Lasten ja nuorten on tärkeää saada iloita koulun aloituksesta, vaikka syksyn ympäristö on...
11.8.2021 12:00

Aihetunnisteet

Historia kansakoulu koulu opiskelu oppivelvollisuus peruskoulu

Viidesti viikossa kiinnostavimmista sisällöistä koostettu uutispaketti sähköpostiisi?

Tilaa Suomenmaan ilmainen uutiskirje.

Luetuimmat

  • Päivä
  • Viikko
  • Kuukausi
Maanantaista alkaen noin 2,8 miljoonaa suomalaista saa kehotuksen ottaa käyttöönsä Suomi.fi-viestit.
Uutiset | 10.5.2025 11:00
Apua, muurahaisia terassilla! – Tutkija: Ne voivat pitää loitolla paljon pahempia ongelmia
Uutiset | 11.5.2025 21:00
Ukraina paljasti vakoiluverkoston
Uutiset | 9.5.2025 21:55
Historia | Kun sota loppui, Helsingin Rautatientorille pakkautui niin paljon ihmisiä, että ”tuskin sai vedettyä henkeään”
Uutiset | 9.5.2025 22:00
Historia | Suomen ensimmäinen helikopteri oli suuri hämmästelyn aihe – Kuusamon koskisodissakin löytyi käyttöä 
Uutiset | 10.5.2025 21:00
Miksi sanomme Tukholma ja Pietari, kun muissa kielissä ne ovat Stockholm ja St. Petersburg? – Professori kertoo syyn
Uutiset | 11.5.2025 18:00
Kannattaako ostaa ruskeita vai valkoisia suodatinpusseja? Nyt puhuu valmistaja
Uutiset | 7.5.2025 21:39
Myrkyllistä törkyä, uhriutumista ja maalittamista tuutin täydeltä – some-persuilu joutuu läpivalaisuun uutuuskirjassa
Uutiset | 8.5.2025 9:05
Usein ajatellaan, ettei näitä pelättyjä tauteja saa niin helposti kaupungeissa – Tutkimus osoittaa toisin
Uutiset | 11.5.2025 22:00
Vakava varoitus: ”Ennen sen kuuli kolkkeesta”
Uutiset | 10.5.2025 22:00
Kannattaako ostaa ruskeita vai valkoisia suodatinpusseja? Nyt puhuu valmistaja
Uutiset | 7.5.2025 21:39
ISW: Ukraina iski lennokeilla Venäjän tehtaisiin ja lentotukikohtiin ennen Putinin julistamaa ”tulitaukoa”
Uutiset | 8.5.2025 9:01
Polvien vaurioita on reippaasti jo kolmekymppisillä – tutkijoilta selvä johtopäätös syystä
Uutiset | 5.5.2025 22:09
Historia | Kun sota loppui, Helsingin Rautatientorille pakkautui niin paljon ihmisiä, että ”tuskin sai vedettyä henkeään”
Uutiset | 9.5.2025 22:00
Maanantaista alkaen noin 2,8 miljoonaa suomalaista saa kehotuksen ottaa käyttöönsä Suomi.fi-viestit.
Uutiset | 10.5.2025 11:00
Ukraina paljasti vakoiluverkoston
Uutiset | 9.5.2025 21:55
Reuters: Hegsethin määräys pysäyttää Ukrainan sotilasapu yllätti Valkoisen talon
Uutiset | 6.5.2025 21:39
Ukraina hyökkäsi lennokeilla venäläisille lentokentille – myös Moskovaan
Uutiset | 6.5.2025 8:27
Eduskunta kiitteli vesihuollon varmistamista kansallisiin käsiin – oppositio näpäytti Essayahia
Uutiset | 6.5.2025 19:06
Apua, muurahaisia terassilla! – Tutkija: Ne voivat pitää loitolla paljon pahempia ongelmia
Uutiset | 11.5.2025 21:00
Sitkeä väite kumottu? Tutkimus selvitti, miksi vyötärölle alkaa kertyä ylimääräistä keski-iässä
Uutiset | 28.4.2025 22:10
Tutkimus: Nämä kasvikset haastavat terveellisyydessä Välimeren ruokavalion
Uutiset | 20.4.2025 20:50
Kotimainen traktoridiesel teki bensarosvosta talousihmeen – “Jeep-Valmet” oli yllättävän toimiva viritys 
Uutiset | 12.4.2025 21:00
Raatteen tieltä Röyttään – Äkkipikainen suomalaiskenraali johti Lapin sotaa omavaltaisesti, mutta menestyksekkäästi
Uutiset | 12.4.2025 16:00
Kannattaako ostaa ruskeita vai valkoisia suodatinpusseja? Nyt puhuu valmistaja
Uutiset | 7.5.2025 21:39
Hävetkää, perkeleet, julisti piispa Jari Jolkkonen venäläisille – ”Se viesti oli tarkkaan harkittu”
Uutiset | 18.4.2025 9:40
Venäjä aikoo käyttää pakkolunastettua amerikkalaisyritystä sotilaidensa ruokkimiseen
Uutiset | 17.4.2025 22:02
Lapin sodan Mannerheim-ritarit ovat pieni, mutta nimekäs joukko – yksi taistelu korostuu nimitysperusteissa
Uutiset | 21.4.2025 20:00
Söpö jyrsijä voi nakertaa kotiisi hengenvaarallisia vaurioita – Silti sille ei saa tehdä mitään moneen kuukauteen
Uutiset | 13.4.2025 17:30
Kiinalaissotilaat ovat jo pitkään julkaisseet somepäivityksiä Ukrainasta – Kiina hermostui Zelenskyin vihjailuista
Uutiset | 11.4.2025 9:30

Uusimmat

Sakatin kaivoshanke | Hallitus valitsi luontoarvojen ja taloudellisen hyödyn välillä – Ministeri Rydman valmis Natura-poikkeamaan
Uutiset | 12.5.2025 8:50
Usein ajatellaan, ettei näitä pelättyjä tauteja saa niin helposti kaupungeissa – Tutkimus osoittaa toisin
Uutiset | 11.5.2025 22:00
Apua, muurahaisia terassilla! – Tutkija: Ne voivat pitää loitolla paljon pahempia ongelmia
Uutiset | 11.5.2025 21:00
Miksi sanomme Tukholma ja Pietari, kun muissa kielissä ne ovat Stockholm ja St. Petersburg? – Professori kertoo syyn
Uutiset | 11.5.2025 18:00
Tiedätkö, kuinka monen lapsen äitejä Suomessa on eniten? – Kotitöiden jakautumisessa tapahtunut tasa-arvoistumista
Uutiset | 11.5.2025 12:00
Mikä äitiydessä on parasta? Entä vaikeinta? – Keskustan kansanedustajat ja mepit kertovat
Uutiset | 11.5.2025 9:00
Vanhempainvapaalta palannut Annika Saarikko: Äitiys on opettanut vaeltamaan tunnekartaston jokaisella laidalla
Uutiset | 11.5.2025 8:55
Vakava varoitus: ”Ennen sen kuuli kolkkeesta”
Uutiset | 10.5.2025 22:00
Historia | Suomen ensimmäinen helikopteri oli suuri hämmästelyn aihe – Kuusamon koskisodissakin löytyi käyttöä 
Uutiset | 10.5.2025 21:00
Uusi paavi kertoi, miksi valitsi nimen Leo
Uutiset | 10.5.2025 17:58
Näytä lisää

Toimitus suosittelee

Mikä äitiydessä on parasta? Entä vaikeinta? – Keskustan kansanedustajat ja mepit kertovat
Uutiset | 11.5.2025 9:00
Myrkyllistä törkyä, uhriutumista ja maalittamista tuutin täydeltä – some-persuilu joutuu läpivalaisuun uutuuskirjassa
Uutiset | 8.5.2025 9:05
Orpo joutui prässiin ammattiliittojen vastaisesta kampanjoinnista, Purralta pääsi kielletty sana 
Uutiset | 8.5.2025 18:27

Uutiset

  • Uusimmat
  • Luetuimmat
Sakatin kaivoshanke | Hallitus valitsi luontoarvojen ja taloudellisen hyödyn välillä – Ministeri Rydman valmis Natura-poikkeamaan
Uutiset | 12.5.2025 8:50
Usein ajatellaan, ettei näitä pelättyjä tauteja saa niin helposti kaupungeissa – Tutkimus osoittaa toisin
Uutiset | 11.5.2025 22:00
Apua, muurahaisia terassilla! – Tutkija: Ne voivat pitää loitolla paljon pahempia ongelmia
Uutiset | 11.5.2025 21:00
Kannattaako ostaa ruskeita vai valkoisia suodatinpusseja? Nyt puhuu valmistaja
Uutiset | 7.5.2025 21:39
ISW: Ukraina iski lennokeilla Venäjän tehtaisiin ja lentotukikohtiin ennen Putinin julistamaa ”tulitaukoa”
Uutiset | 8.5.2025 9:01
Polvien vaurioita on reippaasti jo kolmekymppisillä – tutkijoilta selvä johtopäätös syystä
Uutiset | 5.5.2025 22:09

Mielipiteet

  • Uusimmat
  • Luetuimmat
Lukijalta: Luottamushenkilöiden kytkökset läpivalaistava
Mielipide | 9.5.2025 10:40
Lukijalta: Osaaminen ei kohtaa, vaikka se on viereisessä huoneessa
Mielipide | 9.5.2025 10:37
Lukijalta: Hallituksen velkaveneen tappi katosi
Mielipide | 8.5.2025 13:00
Lukijalta: Hylätyt äänet
Mielipide | 8.5.2025 10:38
Lukijalta: Pohteen Digitaalinen sotekeskus on hyvä palvelu
Mielipide | 5.5.2025 12:38
Lukijalta: Vantaalla voitettiin joukkuepelillä
Mielipide | 5.5.2025 12:46
Lukijalta: Hallituksen velkaveneen tappi katosi
Mielipide | 8.5.2025 13:00
Lukijalta: Petteri Orpo vie ja Riikka Purra komppaa!
Mielipide | 6.5.2025 11:39

Keskusta

  • Uusimmat
  • Luetuimmat
Suvi Helanen pyrkii keskustanaisten varapuheenjohtajaksi
Keskusta | 10.5.2025 18:05
Pohjois-Karjalan Keskusta: ”Purran sakset tekivät silppua hallitusohjelman keskeisimmästä tavoitteesta”
Uutiset | 10.5.2025 15:52
Pormestarimalli pitää lopettaa, linjaa Helsingin Keskusta
Uutiset | 10.5.2025 11:08
Pormestarimalli pitää lopettaa, linjaa Helsingin Keskusta
Uutiset | 10.5.2025 11:08
Helsingin Keskustanaiset palkitsi Laura Kolben ja Terhi Peltokorven puolueen ansiomerkeillä
Keskusta | 7.5.2025 18:39
Pohjois-Karjalan Keskusta: ”Purran sakset tekivät silppua hallitusohjelman keskeisimmästä tavoitteesta”
Uutiset | 10.5.2025 15:52
  • Uutiset
  • Keskusta
  • Näkökulmat
  • Blogit
  • Tapahtumat

Toimitus

[email protected]
[email protected]

Hel­sin­gin toi­mi­tus
Apol­lon­ka­tu 11 A Hel­sin­ki

Toimitus

Lataa uutissovellus Lähetä juttuvinkki Lähetä palautetta Mediatiedot

Järjestöpalstan ilmoitukset Keskustan piiritoimistojen kautta.

Tietosuoja- ja rekisteriseloste


Seuraa Suomenmaata

✖

Kirjaudu sisään

Syötä tunnuksesi alla oleviin kentiin. Jos sinulla ei ole vielä tunnusta, voit rekisteröityä täällä.

Näköislehti vaatii voimassaolevan tilauksen. Tilaa Suomenmaa täällä.

Olen unohtanut salasanani
Rekisteriseloste