Omikronmuunnos voi tartuttaa, vaikka olisi jo saanut tartunnan muista muunnoksista, sanoo eteläafrikkalainen asiantuntija

ECDC arvioi, että lähikuukausina omikron aiheuttaa yli puolet Euroopan tartunnoista.
Koronavirus

Muiden koronavirusmuunnosten aiheuttamat tartunnat eivät välttämättä suojaa omikronmuunnostartunnalta, kertoi Etelä-Afrikan tartuntatautien kansallisen tutkimuslaitoksen NICD:n asiantuntija Anne von Gottberg torstaina. Tämän hetken tietojen mukaan rokottautuminen kuitenkin suojaa vakavalta tautimuodolta.

Von Gottberg kertoi, että alustavissa tutkimuksissa on havaittu ihmisten saaneen tartuntoja uudelleen. Trendi on hänen mukaansa havaittavissa myös malleissa, jotka vertaavat tapausten määrää koko väestöön.

Uutta muunnosta on havaittu eri mantereilla noin kolmessakymmenessä maassa.

Euroopan tautienehkäisy- ja -valvontakeskus (ECDC) kertoi torstaina julkaisemassaan arviossa, että omikron voisi tulevien kuukausien aikana aiheuttaa yli puolet ja lopulta enemmistön EU:n ja Euroopan talousalueen koronavirustartunnoista. Tähän asti Euroopassa ilmi tulleet tartunnat ovat olleet oireettomia tai lieviä.

Tuoreista omikronmuunnoshavainnoista ovat raportoineet muun muassa Intia ja Yhdysvallat. Kummassakin maassa aiotaan myös kiristää matkustajille asetettuja vaatimuksia testaamisen suhteen.

Norjassa ilmoitettiin torstaina yhdestä todetusta omikrontartunnasta. Lisäksi samassa tilaisuudessa olleista ainakin 50 ihmistä on saanut koronavirustartunnan, ja nyt kartoitetaan, kuinka monessa muussa tapauksessa on kyse omikronmuunnoksesta.

Norjassakin aiotaan ottaa käyttöön uusia koronarajoituksia.

Ruotsissa hallitus puolestaan kertoi harkitsevansa pian uusien koronarajoitusten käyttöön ottamista.

–  Meillä on nyt Ruotsissa hyvä tilanne aiempaan verrattuna. Mutta näemme, että kehitystä on nyt hidastettava, jotta tartunnat eivät lähde nousemaan jyrkästi, sanoi osastopäällikkö Tegmark Wisell Ruotsin kansanterveysvirastosta.

Wisell kuitenkin korosti, että käyttöönotettavien rajoitusten on oltava oikeasuhteisia eikä liian tiukkoja.

Islannin ensimmäinen omikrontartunta on tavattu aikuisella miehellä, joka on täysin rokotettu ja joka on saanut täydentävän rokoteannoksen. Hän ei myöskään ole matkustanut ulkomailla, kertoi Islannin yliopiston professori Mar Kristjansson sanomalehti Morgunbladidille.