Oikeuskansleri Jonkan Talvivaara-omistus ihmetyttää professoria – "Liikutaan herkällä alueella"
Helsingin yliopiston hallinto-oikeuden professori Olli Mäenpää on yllättynyt tiedosta, jonka mukaan oikeuskansleri Jaakko Jonkka omistaa Talvivaaran osakkeita.
Jonkan omistuksessa on 1 400 osaketta, jotka hän on hankkinut kahdessa erässä vuosina 2009 ja 2013. Asia käy ilmi Juha Kauppisen ja Sampsa Oinaalan tuoreesta Talvivaaran vangit -kirjasta.
– Tässä liikutaan herkällä alueella. Kyseessä on ylin laillisuusvalvoja ja hänen päätöksensä liittyvät ainakin epäsuorasti sellaiseen yhtiöön, jossa hän omistaa osakkeita, Mäenpää arvioi.
Oikeuskanslerin toimivaltaan ei kuulu tehdä Talvivaaraa koskevia hallintopäätöksiä tai käsitellä yhtiötä koskevia kanteluita, vaan hän valvoo muun muassa valtioneuvostoa, presidenttiä, tuomioistuimia ja muita viranomaisia.
Jonkka on kuitenkin tehnyt ja allekirjoittanut useita päätöksiä, jotka liittyvät välillisesti Talvivaaraan. Hänelle on kanneltu muun muassa kaivosta valvovasta Kainuun ELY-keskuksesta, sen johtajasta Kari Pääkkösestä ja entisestä ympäristöministeristä Ville Niinistöstä.
On mahdotonta kuvitella, että jollakin kanteluratkaisullani voisi olla vaikutusta Talvivaaran osakkeiden arvoon.
Jaakko Jonkka
Jonkka katsoo itse kirjassa, ettei ole osakeomistuksestaan huolimatta esteellinen arvioimaan Talvivaaraan liittyviä asioita.
– Minun on mahdoton edes kuvitella, että jollakin kanteluratkaisullani voisi ajatella olevan mitään vaikutusta Talvivaaran osakkeiden arvoon ylipäänsä tai jopa niin, että parhaimmillaankin muutaman sadan euron omistusosuuteni arvo nousisi siten, että ratkaisusta olisi minulle hallintolain tarkoittamaa erityistä hyötyä.
Mäenpää ei epäilekään, että Jonkka olisi voinut saada aikaan hyötyä tai vahinkoa Talvivaara-omistustensa kautta. Kyse ei professorin mielestä ole osakkeiden arvosta, vaan periaatteesta.
– Erityinen hyöty tai vahinko on yksi esteellisyysperuste, mutta toinen on yleinen luottamus puolueettomuuteen ja sen vaarantuminen erityisistä syistä. En sano, että hän olisi esteellinen senkään perusteella, mutta pieni kysymysmerkki tässä nousee, Mäenpää toteaa.
– Hänellä on tietysti omistamisen vapaus, mutta kun kyseessä on vieläpä ristiriitaisia näkemyksiä herättävä yhtiö, joka on toistuvasti laillisuusvalvonnan kohteena, liikutaan jo hiukan harmaalla alueella.