Nouseeko Turkin hyökkäys Syyrian kurdialueelle esille eduskunnassa? – Kyselytunti katkaisee viikkoa hallinneen budjettikeskustelun

Kyselytunti

Eduskunnan istuntoviikkoa hallinnut budjettikeskustelu keskeytyy torstaina kyselytunnin ajaksi.

Kansanedustajat ovat väitelleet tiistaista lähtien hallituksen talousarvioesityksestä, joka koskee valtion ensi vuoden tuloja ja menoja.

Vaikka päivänpolitiikan aiheet ovat pyörineet talouden ja työllisyyden ympärillä, noussee kyselytunnilla esille Turkin keskiviikkona aloittama hyökkäys Syyrian kurdialueelle.

Viimeisimpien tietojen mukaan Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan on uhannut päästää Eurooppaan miljoonia pakolaisia, mikäli EU kritisoi Turkin sotilasoperaatiota.

Turkki on ilmoittanut, että se haluaa perustaa Pohjois-Syyriaan ”turvavyöhykkeen”, mihin maa pakkosiirtäisi kaksi miljoonaa syyrialaista pakolaista.

Samaan aikaan kasvaa huoli siitä, että taistelun tiimellyksessä alueella vangittuina pidettyjä Isis-taistelijoita pääsee vapaalle jalalle.

Etenkin perussuomalaiset on penännyt hallitukselta selvyyttä sen maahanmuuttopolitiikkaan.

Oppositiopuolueella lieneekin suuri kiusaus kysyä, miten hallitus on valmistautunut mahdollisesti kärjistyvään pakolaistilanteeseen.

Lisäksi tikun nokkaan saattaa nousta al-Holin leirille päätyneiden Isis-taistelijoiden vaimojen ja lapsien kohtalot.

Leirillä on ollut kaikkiaan noin kymmenen suomalaista naista ja 30 lasta.

Pääministeri Antti Rinteen (sd.) johtama hallitus ei ole vielä päättänyt, kuinka menetellä varsin monimutkaisessa tilanteessa.

Tapetille voi kuitenkin nousta myös hallituksen talous- ja työllisyyslinja – onhan kyselytunti viikon paras mahdollisuus esiintyä suurelle yleisölle.

Oppositio sai alkuviikosta lisäpontta talouskritiikilleen valtiovarainministeriön talousennusteesta, jonka mukaan hallituksen työllisyystavoite uhkaa karata ja talouskasvu hiipuu tulevina vuosina.

Oppositio on toistuvasti moittinut hallituksen budjettiesitystä siitä, että valtion menot nousevat ensi vuonna 57,6 miljardiin euroon. Esitys on kaksi miljardia euroa alijäämäinen.

Hallituksen mukaan talous on kuitenkin tasapainossa, jos työllisyys saadaan kammettua 75 prosenttiin vuoteen 2023 mennessä.

Oppositio on arvostellut hallitusta siitä, että uudet työllistämiskeinot on määrä esitellä pääasiassa vasta ensi vuoden puolella.

Hallitukselta saatetaan myös kysyä lakihankkeesta, jolla se tähtää työttömyysturvan aktiivimallin leikkureiden poistamiseen.

Lainsäädännön arviointineuvosto antoi hankkeen hätäisestä valmistelusta pyyhkeitä keskiviikkona.

Vanhustenhoidon hoitajamitoitus on puolestaan ollut kestoaihe eduskunnan täysistunnoissa.

Oppositio haluaa todennäköisesti ottaa kaiken ilon irti siitä, että 0,7:n hoitajamitoituksen käytännön toteuttaminen tuottaa suuria vaikeuksia.

Jo viime viikon kyselytunnilla hallitusta hiillostettiin uudistuksen rahoituksesta ja puuttuvista hoitajista.