Niinistö Ylellä: Eurooppa ei ole onnistunut turvapaikanhakijoiden vastaanottamisessa

Turvapaikanhakijat

Presidentti Sauli Niinistön mukaan pakolaistilanne Euroopassa on karannut käsistä. Niinistö sanoi Ylen Presidentin kyselytunnilla, että Eurooppa ei ole onnistunut turvapaikanhakijoiden vastaanottamisessa.

–  Saamme syyttää itseämme jokainen, minäkin. Sen liikenteen, mitä on Välimerellä nähty jo vuosia, olisi pitänyt saada ajattelemaan, että ei tämä tähän pääty.

Niinistön mielestä näyttää siltä, että EU:ssa on vihdoinkin Turkin kanssa käytyjen keskustelujen jälkeen päädytty järjestelmään, joka on vakaa ja myös inhimillinen.

Ihannetilanne hänen mielestään olisi ottaa Eurooppaan kaikkein hädänalaisimpia, esimerkiksi perheitä, jotka ovat joutuneet pakenemaan kotoaan pakolaisleirille vaikkapa Turkkiin, Jordaniaan tai Libanoniin.

Presidentti lisäsi, että Suomessa on suhtauduttava vakavasti myös Venäjän kautta tuleviin turvapaikanhakijoihin. Niinistön mielestä on molempien osapuolten etu, että tilanne on tarkasti hallinnassa.

Monia kysyjiä askarrutti Venäjän presidentti Vladimir Putin ja Suomen asema kansainvälisessä tilanteessa.

Sympaattisimman kysymyksen esitti 10-vuotias Markus, joka tiedusteli, harrastaako presidentti shakinpeluuta ja haluaisiko hän pelata Venäjän presidentti Vladimir Putinia vastaan.

Niinistö vastasi harrastaneensa shakkia nuoremmasta kuin Markus on nyt. Hän kertoi isänsä opettaneen hänet.

Niinistö kertoi pelanneensa paljon sisaruksiaan vastaan, jotka kuitenkin olivat häntä vanhempia. Presidentti kertoi tupanneensa aina häviämään, eikä hän pitänyt siitä ollenkaan

– Siinä vaiheessa kun kuningatar lähti, saattoi pelaajakin lähteä, Niinistö kertoi.

Hän sanoi pelaavansa nykyäänkin usein tietokoneen kanssa. Siihen presidentti ei vastannut, haluaisiko hän pelata Putinia vastaan.