Näkökulma: Vihreät ja vasemmistoliitto esiintyvät ilmastonmuutoksen torjunnan ylipappeina, mutta Kemin jättihanke yllätti heidät housut kintuissa
Tuhansia työpaikkoja tuovan tehtaan perustaminen Suomeen luulisi olevan melkoinen lahja mille tahansa hallituskokoonpanolle.
Vihervasemmistolaisille puolueille moinen tilanne vaikuttaa kuitenkin olevan ennemminkin iso ongelma.
Vihreiden ja vasemmistoliiton epäselvät kannanotot Kemin biotuotetehdashankkeesta uhkaavat pahimmillaan nousta jopa esteeksi hallitusyhteistyölle Antti Rinteen johtamien demareiden kanssa.
Rinne on kertonut SDP:n olevansa valmis tukemaan tehdashanketta valtion rahoittamalla vesi- ja tieliikenneväylien parantamisella.
Kemin tehdashankkeessa on poliitikkojen näkökulmasta vastakkain hyvin isoja kysymyksiä.
Metsä Groupin 1,5 miljardia euroa maksava hanke työllistäisi yhteensä lähes 3 000 ihmistä. Se olisi merkittävä piristysruiske muuttotappioista kärsivälle Lapille.
Samalla tehdas tarvitsisi toimintansa varten valtavia määriä puuta. Se tarkoittaisi metsähakkuiden ja puunkäytön lisäämistä 4,5 miljoonaa kuutiota nykyisestä.
Vihreille ja vasemmistoliitolle se on liikaa. Puolueet pelkäävät hakkuiden tarkoittavan luonnolle tärkeiden hiilinielujen pienenemistä.
Molemmat puolueet ovat ajautuneet monimutkaisten ja epäselvien selittelyiden kierteeseen, jossa äänestäjällä on vaikea hahmottaa, mitä ne oikein haluavat.
Vihreät ovat ilmoittaneet suhtautuvansa hakkuiden lisäämiseen yksiselitteisen kielteisesti. Puolue kirjasi metsähakkuiden pienentämisen myös vastauksiinsa Antti Rinteen hallitustunnustelukysymyksiin.
Puolue ei kuitenkaan ole suostunut sanomaan selvästi, onko se valmis kaatamaan tuhansia työpaikkoja tuovan hankkeen ilmastonmuutoksen nimissä.
Vihreät ovat jumiutuneet jankuttamaan viestiään siitä, että ilmastonmuutoksen pysäyttäminen ei ole asia, josta puolue voisi perääntyä.
Yhtä epäselvään jamaan on ajanut itsensä vasemmistoliitto. Puolueen kaikkein vanhimmalle äänestäjäkunnalle teollisuustyöpaikat ovat tärkeitä. Heistä tosin suurimman osan voi ajatella livenneen perussuomalaisiin.
Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson soimasi torstaina Ylen eurovaalitentissä , että Kemin hankkeesta keskusteltaessa ilmastotavoitteita ja työpaikkoja ei pidä asettaa vastakkain.
– Voimme sekä edistää työllisyyttä, löytää uusia työpaikkoja teollisuusduunareille että huolehtia meidän ilmastopoliittisista tavoitteista, hän kiemurteli.
Mitä Andersson tällä tarkoitti, se jäi epäselväksi. Ylen toimittajakaan ei innostunut kysymään, miten ilmastotavoitteet ja teollisuustyöpaikat yhdistetään.
Ilmastonmuutos on vakava tosiasia, jonka pysäyttämiseen on löydettävä keinoja. Eivätkä ne keinot tule olemaan kenellekään helppoja.
Aiheesta on puhuttu paljon. On tehty ohjelmia, on heitelty ilmoille vaativia kannanottoja, on esiinnytty pelastajan roolissa.
Kaiken sen keskellä on kuitenkin jäänyt huomiotta, mitä tehdään sitten, kun vastakkain tulevat niinkin vaikeat asiat kuin työllisyys ja ilmastonmuutos.
Vihreät ja vasemmistoliitto ovat halunneet profiloitua ilmastonmuutoksen torjumisen ylipappeina, jotka mielellään heristelevät sormeaan muille puolueille.
Tosi tilanteen edessä juuri he tuntuvat tulleen yllätetyiksi housut kintuissa. Heidän linjansa jää kaikkein epäselvimmäksi.
Vasemmistoliiton suunnalta on toitotettu useaan otteeseen, että Kemin hankkeen vaikutuksista Suomen ilmastotavoitteisiin on tehtävä kattava arvio.
Puolue haluaa arvion siitä, ovatko nieluja pienentävät vaikutukset mahdollisia kompensoida muilla sektoreilla päästövähennyksinä, ja mitä se siinä tapauksessa maksaisi.
Ajatus on sinänsä hyvä: selvittää aina kannattaa ja kunnolla.
Näkemys kuitenkin alleviivaa, kuinka epävarma vasemmistoliitto on omastakin kannastaan.
Unohtaa ei kannata sitäkään, että myös demarien takki on kääntyillyt tiuhaan tahtiin, kun puhutaan metsien käytöstä.
Antti Rinne uhosi vielä syksyllä, että Suomessa voitaisiin vähentää hakkuita. Sittemmin hän pyörsi puheensa.
Nyt demarit ja Rinne etunenässä ovat auliisti levitelleet punaista mattoa Kemin tehdashankkeen eteen. Hinku työpaikkojen pelastajan rooliin on kova.
Kemin tehdashanke on asia, jota tulevat hallituspuolueet eivät pääse pakoon.
Vaalituloksen perusteella demarit, vihreät ja vasemmistoliitto ovat niitä, jotka tulevat päättäämään tehdashankkeelle annettavista tuista ja metsäpolitiikasta.
Siksi juuri heidän kantansa on asian kannalta kiinnostava. Kovin auvoiselta ei puolueiden yhteistyön alku näytä.
Oppositioon halajava keskusta saa sen sijaan katsella poukkoilevaa keskustelua rauhassa hieman sivusta.
Puolueen kanta asiaan on kuitenkin selvä. Se tulee ilmi myös puolueen vastauksissa Antti Rinteen hallitustunnustelukysymyksiin.
Jos keskusta osallistuisi hallitukseen, se haluaisi, että Suomessa turvataan puunkäytön maltillinen lisääminen sekä kestävä metsien käyttö ja sitoudutaan kahdeksan puolueen ilmasto-ohjelmaan.