Näkökulma: Rinteen kohtalo on keskustan käsissä – kentältä tulee kovaa palautetta, mutta helppoja ratkaisuja ei ole

Sekä Rinteen kaatamiseen että hänen tukemiseensa liittyy keskustan kannalta riskejä, toimittaja Samuli Vänttilä kirjoittaa.
Näkökulma

Moni politiikan seuraaja taisi löytää sunnuntai-iltana itsensä tuijottelemassa suoraa lähetystä, joka kuvasi lähes pimeän valtioneuvoston linnan seinää.

Yhdessä huoneessa paloi valo. Siellä kokoustettiin siitä, miten Antti Rinne (sd.) kykenee selventämään muille hallituspuolueille postilakon hoitamiseen liittyvän sekasotkun taustoja.

Huipennuksensa jännitysnäytelmä sai puolenyön tietämillä, kun Twitteriin kilahti valtioneuvoston tiedote, jossa kerrottiin hallituksen valmistautuvan tiistaiseen välikysymykseen vastaamiseen.

Siinä kaikki. Rinteen nähtiin ajavan taksilla paikalta pois, yhtään enempää tietoa asiasta ei kommentoitu.

Hallituksen niukkaakin niukemmasta tiedotuslinjasta ei ole kovin vaikea päätellä sitä, että tilanne on kaikkea muuta kuin selvä.

Mitä kriisin jälkeen tapahtuu, sitä voidaan vain arvailla. Julkisuuden perusteella avaimet koko tilanteen ratkaisemiseen ovat keskustan hallussa.

Julkisuudessa olleiden tietojen mukaan paine Rinteen kaatamiseen on puolueen sisällä kova.

Ilta-Sanomille nimettömänä asiaa kommentoineen keskustan kansanedustajan mukaan kentältä ei ole koskaan tullut näin kovaa palautetta kuin nyt.

Nimettömän edustajan mukaan palaute on ollut yksiselitteisesti se, että Rinteen on lähdettävä.

– Todella vaikea tilanne, aivan hirveän vaikea, ihan helvetin vaikea, toinen nimettömänä esiintyvä kansanedustaja tuskailee lehdelle.

Keskustan rivit näyttävät jakaantuvan asiassa. Toisten mielestä hallitusyhteistyötä ei kuitenkaan kannattaisi rikkoa.

Helsingin Sanomien mukaan tällä hetkellä keskustan 31 kansanedustajasta peräti 17 olisi valmis näyttämään pääministerille ovea.

Melko ison painoarvon voi antaa vahvan keskustalaisen vaikuttajan Seppo Kääriäisen maanantaiaamuiselle twiitille, jossa pitkäaikainen kansanedustaja ja ministeri toivoo isoa muutosta.

– Rinteen hallitus ei ole meneillään olevan kahakan ratkettua enää entisensä. Todellinen kysymys on, onko luottamusta ja toimintakykyä. Suomi tarvitsee näinä aikoina vahvan hallituksen. Jonkin on muututtava, Kääriäinen kirjoittaa.

Ratkaisua pattitilanteeseen on odotettavissa maanantain aikana. Keskustan eduskuntaryhmä kokoontuu iltapäivällä kello 14 pohtimaan tilannetta.

Puolue on tiukan paikan edessä: Mihin suuntaan vaaka on syytä kallistaa? Samalla Katri Kulmuni on ensimmäistä kertaa keskustan puheenjohtajan roolissa todella kuuman poliittisen prässiraudan edessä.

Vaihtoehtoja tilanteen ratkaisemiseksi voi olla useita, mutta käytännössä se tiivistyy kahteen: jatkaako Rinne pääministerinä vai ei.

Jos keskusta päättää antaa tukensa Rinteelle ja hyväksyy hänen selvityksensä postisotkun taustoista, takaa se jatkuvuuden vielä varsin tuoreen hallitukselle, jonka varsinaiset näytönpaikat ovat vielä edessäpäin.

Jonkinlainen sovintoratkaisu voi parhaassa tapauksessa taata hallituksen yhtenäisyyden myös jatkossa. Se olisi myös viesti siitä, ettei hallitus vähästä heilu.

Moni on myös ounastellut, että hallituksen jatkaminen nykyisellä kokoonpanolla takaisi keskustalle paremmat valttikortit hallituksen tulevissa sisäisissä väännöissä.

Jos Rinne jatkaa pääministerinä, hallituksen sisään voi jäädä kytemään vahvoja erimielisyyksiä.

Keskustan niskaan voi langeta silloin Rinteen politiikan takuumiehen rooli. Mielikuva Rinteen sotkujen siunaajana ei ole välttämättä se asia, jota heikkojen kannatuslukujen kanssa kamppailevan keskustan kannattaa vahvistaa.

Jos keskusta voittaisikin itselleen valtaa hallituksen sisällä, se ei välttämättä merkitse mitään tavallisille äänestäjille, jotka lopulta ratkaisevat myös keskustan tulevaisuuden.

Entä sitten, jos keskusta päättää vetää tukensa Rinteeltä pois? Sekään ei olisi mikään aukottoman hyvä ratkaisu.

Pääministerin vaihtuminen jättäisi sekin hallituksen sisään vähintäänkin epäluuloa ja eripuraa.

Eikä sekään välttämättä sada keskustan laariin, jos se ainoana hallituspuolueena haluaa rikkoa nykyhallituksen dynamiikkaa. Iltalehti uutisoi, että vihreiden puoluejohto ja keskeiset vaikuttajat eivät näe perusteita pääministerin vaihdokselle.

Tilanne alleviivaa vain sitä, että helppoja ratkaisuja ei ole.