Mykkänen: Hallituksen sisällä ei ollut keskustelua autoveron poistosta

Autovero

Kokoomusta liikenneuudistuksessa edustava ministeri Kai Mykkänen kirjoittaa Facebookissa, että liikenneministeri Anne Berner (kesk.) ei kertonut ennen viime viikkoa hallituksen muille ministereille suunnitelmasta poistaa autovero.

Hän luonnehtii liikenne- ja viestintäministeriön selvityksen julkistamista ennen hallituksen yhteistä näkemystä hankalaksi toimintatavaksi, koska mukana oli autoverotuksen historiallisen suuri muutos.

Mykkänen kertoo saaneensa torstaina julkistetun selvityksen tiistaina sähköpostiinsa.

– Virkamatkan takia luin sen vasta torstaina, mutta olisin toki voinut lukea heti ja olisin toki voinut ymmärtää vielä varoittaa siitä, että julkinen esitys autoveron poistosta sotkee markkinat ja vaikeuttaa jatkotyötä, Mykkänen kirjoittaa.

Mykkäsen Facebook-kirjoituksesta kertoi aiemmin Verkkouutiset. Mykkäsen kirjoitus on osin vastaus Bernerin Iltalehdelle antamaan haastatteluun, jossa Berner ihmetteli muiden hallituspuolueiden kommentteja.

– Kysyin erikseen vielä maanantaina perussuomalaisilta ja tiistaina kokoomukselta, että onko ok, jos selvityksen luonnos julkaistaan ja laitetaan lausuntokierrokselle. Kaikki kuittasivat, että se on ok, Berner sanoi Iltalehdelle.

Hän sanoi vaatineensa muilta puolueilta selkeitä sitoumuksia siitä, että ensin hallitus katsoo lausuntokierroksen annin.

Bernerin mukaan lausuntokierroksen jälkeen oli tarkoitus tehdä lopullinen esitys, johon hallitus ottaisi kantaa huhtikuun kehysriihessä.

Hänen mukaansa muiden hallituspuolueiden kommentointi ei kunnioita demokraattista polkua, johon hallituspuolueet olivat sitoutuneet.

Valtiovarainministeri Petteri Orpo (kok.) sanoi lauantaina, että näköpiirissä ei ole muutoksia autoilun keskeisiin verotuksiin eli esimerkiksi autoveroon.

Hän toivoi, että hänen viestinsä rauhoittaisi autokaupan. Autokauppiaat ovat pelänneet, että liikenneministeriön selvityksessä ehdotettu autoveron poisto hiljentäisi autokaupan.

Myös puolustusministeri Jussi Niinistön (ps.) mukaan on selvää, että liikenneverkkojen yhtiöittäminen ei etene ministeriön selvityksessä olleella tavalla.

– Mitään äkillisiä muutoksia liikenteen verotukseen ei ole tulossa, Niinistö sanoi.

Juttua muokattu klo 19:33. Lisätty Jussi Niinistön kommentit.

Linkki