Muslimit juhlivat ramadanin päättymistä – Kaupallinen potentiaali jää Suomessa hyödyntämättä

Muslimit

Suomalaisyritykset eivät vielä juuri ymmärrä muslimiasiakkaisiin liittyvää potentiaalia. Maailmalla asiaan on alettu pikkuhiljaa herätä.

Näin sanoo helsinkiläisen Qufi Creative -yrityksen luova johtaja Sara Salmani. Yritys auttaa eurooppalaisia firmoja laajentumaan Lähi-itään ja houkuttelemaan asiakkaiksi Euroopassa asuvia muslimeita.

Yritys auttoi myös kauppakeskus Itistä järjestämään Suomen ensimmäisen markkinointitapahtuman ramadanin päättymistä juhlivan id al-fitr -juhlan ympärille.

Id on muslimien merkittävimpiä juhlia. Päivä alkaa yleensä aamurukouksella, jonka jälkeen perheet tapaavat toisiaan ja syövät yhdessä. Lapset ja nuoret taas saavat lahjoja.

Salmanin mukaan Itiksen yhteiselle juhlalle oli olemassa selkeä tarve.

– Käyn id-päivänä aina rukoilemassa Mellunmäen moskeijassa. Kävin aina sen jälkeen täällä ja pohdin, miksi Itiksessä ei voisi järjestää juhlaa, kun tämä oli muutenkin täynnä id-päivänä.

– Tämä on vähän niin kuin joulu, paitsi että me vietämme aikaa ulkona, hän lisää.

Tämä on vähän niin kuin joulu, paitsi että me vietämme aikaa ulkona.

Sara Salmani

Itiksen markkinointipäällikkö Anna Homénin mukaan kauppakeskus haluaa olla edelläkävijä monikulttuuristen asiakkaiden kaupallisessa hyödyntämisessä.

Homén sanoo, että laajemmin asiakaskuntaa huomioivat sesongit ovat tervetulleita niin asiakkaille kuin yrityksille.

– Itse asiassa yrityksiltä tuli ensin toive, että voisimme järjestää jotain, koska asiakkaita on aina id-päivänä muutenkin paljon. Muun muassa ravintolat ovat olleet täynnä.

Itiksen juhla keräsikin keskiviikkona kymmeniä juhlavasti pukeutuneita perheitä paikalle. Toisaalla maalattiin hennatatuointeja, toisaalla lapset hyppivät pomppulinnassa Robinin tahtiin.

Monissa liikkeissä pidettiin myös alennusmyyntejä juhlan takia.

Kauppakeskuksessa juhlimassa olleelle helsinkiläiselle Fereshtalle yhdessäolo on kuitenkin tärkein osa juhlaa.

– Kun kuukauden paaston ja hiljaiselon jälkeen näkee taas ihmisiä, se merkitsee todella paljon.

Juttua muokattu klo 17:23. Muutettu vinjetti.