MT: Varusmiehet nähneet nälkää maastossa – puolustusministeri Kaikkonen ryhtyi toimiin

Puolustusvoimat

Puolustusministeri Antti Kaikkonen (kesk.) on huolissaan viesteistä, joiden mukaan osa varusmiehistä on nähnyt nälkää etenkin metsäjaksojen aikana.

Varusmiehet ovat viettäneet metsässä poikkeuksellisen paljon aikaa koronaepidemian takia.

Kaikkonen kertoo Maaseudun Tulevaisuudelle, että nälkä on rasittanut varusmiehiä yhä enemmän, kun säät ovat muuttuneet kylmemmiksi ja märemmiksi.

– Näitä viestejä on kantautunut myös omiin korviini. Sekä varusmiehiltä itseltään että myös varusmiesten äideiltä.

Myös MT on saanut yhteydenottoja varusmiehiltä. Lehdelle on kerrottu, että joinain päivinä metsässä on saatu ruoaksi pelkkää vettä ja leipää.

Kaikkonen on ryhtynyt toimiin tilanteen korjaamiseksi.

– Vaikka kesällä kerätyn palautteen perusteella valtaosa varusmiehistä on ollut muonitukseen tyytyväisiä, on puutteitakin selvästi ollut.

– Olen ottanut yhteyttä Puolustusvoimiin ja Leijona Cateringiin, joka vastaa ruokahuollosta. Tästä on annettu joukko-osastoihin uusi ohjeistus. Erilaisia epäkohtia korjataan. Asia on työn alla varuskunnissa. Toivon todella, että asia pian oikenee. Varusmiehen pitää saada asianmukainen ruoka – myös maastossa, ministeri sanoo.

Ministeri kuitenkin huomauttaa, että monessa varuskunnassa varusmiehet ovat olleet tyytyväisiä muonitukseen.

Ongelmia ruoan riittävyydessä, ruokailuun varattavassa ajassa ja erikoisruokavalioiden toteuttamisessa on ollut vain paikoittain.

– Omalta osaltani seuraan asiaa, että se riittävällä tavalla korjaantuu. Suomalaisella varusmiehellä ei saa olla nälkä. Metsässäkin pitää saada sellainen ruoka, että sillä jaksaa.