Monet maat ovat sulkeneet rajojaan koronan omikronmuunnoksen takia, vaikka WHO:n mukaan siitä voi olla enemmän haittaa kuin hyötyä

Koronavirus

Useat maailman maat ovat asettaneet maahantulorajoituksia etenkin eteläisen Afrikan maista tuleville. Maailman terveysjärjestö WHO on puolestaan varoittanut, että yleiset matkustusrajoitukset eivät estä koronaviruksen uuden omikronmuunnoksen leviämistä.

WHO:n mukaan matkustuskiellot saattavat aiheuttaa enemmän haittaa kuin hyötyä. Kiellot voivat viime kädessä saada maat lopettamaan tietojen jakamisen kehittyvästä viruksesta.

WHO:n varoituksesta huolimatta Japani ilmoitti keskiviikkona pyytäneensä lentoyhtiöitä lopettamaan Japaniin suuntautuvien uusien lentovarausten ottamisen kuukaudeksi. Pyyntö esitettiin sen jälkeen, kun maassa oli todettu toinen omikrontartunta Japaniin saapuneelta matkailijalta. Tällä kertaa matkustaja tuli Perusta.

Hongkong puolestaan on asettanut Japanin, Portugalin ja Ruotsin tiukimpia rajoituksia koskevien maiden listalle, koska näissä maissa on löydetty omikronmuunnosta.

Ranska sen sijaan ilmoitti sallivansa lauantaista alkaen lentoja kymmenestä eteläisen Afrikan maasta, mutta lennolle pääsevät ainoastaan Ranskassa ja muissa EU-maissa asuvat, diplomaatit ja koneen miehistöt. Kaikilta heiltä vaaditaan muun muassa seitsemän päivän karanteenia negatiivisesta koronatestistä huolimatta.

Suomen ulkoministeriö on suositellut välttämään kaikkea matkustamista Etelä-Afrikkaan, Namibiaan, Botswanaan, Zimbabween, Lesothoon, Eswatiniin (Swazimaa), Mosambikiin ja Malawiin.

Tjäreborgilta, Aurinkomatkoilta ja Tuilta kerrotaan, ettei niiden matkavalikoimassa ole tällä haavaa eteläisen Afrikan kohteita.

Koronasta ja kohdemaiden maahantuloon liittyvistä asioista on tullut matkanjärjestäjille kyselyjä. Lisäksi yksittäisiä matkoja on peruttu ja siirretty myöhemmäksi.

Matkanjärjestäjät sanovat seuraavansa tarkasti Suomen viranomaisten ja kohdemaiden maahantulorajoituksia ja tiedottavansa niistä matkustajille.

Tallink Silja alkoi keskiviikkona tarkastaa koronapasseja Tukholmasta lähteviltä 18 vuotta täyttäneiltä matkustajilta. Myös Viking Line alkaa ensi viikonlopusta alkaen kysyä koronapassia Tukholman ja Maarianhaminan välillä risteilevällä Cinderella-aluksella.

Vaikka koronapassi tarkastetaan, suomalainen saa Tallink Siljan mukaan aina palata laivalla Suomeen.

Suomen päässä koronapassia ei voida laivamatkustajilta vaatia nykyisen tartuntalain takia, sanoo Suomen varustamot -yhdistyksen työmarkkinajuristi Maija Mattila.

–  Tartuntalaissa sanotaan, että koronapassia saa kysyä, jos toimintaan kohdistuu jokin rajoitus, esimerkiksi ravintoloiden aukioloaikoihin ja paikkamääriin liittyvät rajoitukset. Tällöin rajoitukset voi välttää, jos koronapassia edellytetään.

Vapaaehtoisesti esimerkiksi varustamot eivät voi tällä haavaa edellyttää koronapassin käyttöä. Tätä mahdollisuutta yhdistys on Mattilan mukaan ehdottanut.

–  Nyt olemme kuulleet, että valtioneuvosto valmistelisi sitä, että koronapassia voitaisiin edellyttää myös vapaaehtoisesti.

Mattila huomauttaa, että reittimatkalaisiin tätä ei todennäköisesti sovellettaisi, koska liikkumisvapautta ei haluta rajoittaa.

–  Risteilytoiminnassa ei ole kyse liikkumisvapaudesta eikä perusoikeudesta. Mutta nyt emme voi tähänkään ottaa vapaaehtoisesti käyttöön koronapassia (Suomen päässä), Mattila sanoo.