Ministeri pohti Veikkauksen raha-automaattipelien tuottojen korvaamista nettipelaamisella – asiantuntijan mukaan vain siirtäisi ja pahentaisi ongelmaa

”Netissä pelaavilla taloudelliset ongelmat ovat vielä kivijalkapelaamista syvemmät”
Veikkaus

Ongelmapelaamisen asiantuntija kummastelee omistajaohjauksesta vastaavan ministeri Sirpa Paateron pohdintaa siitä, voisiko peliautomaattien vähentämisen myötä kutistuvia Veikkaus-tuloja kompensoida uusilla peleillä tai nettipelaamisella.

Veikkaus ilmoitti viime viikolla vähentävänsä peliautomaattien määrää ensi vuonna 3 500 automaatilla osana vastuullisuustoimiaan.

Peluurin päällikkö Inka Silvennoinen arvioi, että peliongelmat syvenevät entisestään, jos pelaamista siirretään samantyyppisiin raha-automaattipeleihin nettiin.

Silvennoisen mukaan esimerkiksi Peluurin asiakaskunnalle ylivoimaisesti eniten ongelmia aiheuttavat raha-automaattipelit sekä kivijalassa että netissä.

– Etenkin netissä pelaavilla taloudelliset ongelmat ovat vielä kivijalkapelaamista syvemmät. Eli jos sitä (nettipelaamista) lähdetään lisäämään näistä automaattipeleistä, niin selkeästi vain siirretään ja pahennetaan ongelmaa, Silvennoinen kommentoi STT:lle keskiviikkona.

Toimitusjohtaja Olli Sarekoski kertoi viime viikolla, että Veikkauksen vastuullisuustoimet kutistavat yhtiön tulosta vuonna 2021 noin 150–200 miljoonalla eurolla.

Tiistaina asiaa eduskunnassa kommentoineen Paateron mukaan seuraavaksi tulee selvittää, onko Veikkauksella keinoja paikata tulojen pienenemistä.

Peluurin Silvennoinen arvioi, että Veikkauksen on vaikea löytää korvaajaa raha-automaattipelien tuotoille muunlaisista ja vähemmän haitallisista peleistä.

– Selvästi tässä on sellainen tilanne, että yritetään pitää kiinni niistä tuotoista.

– Jos todella halutaan ehkäistä pelihaittoja, niin pitäisi rehellisesti myöntää, että tuotot tulevat tippumaan.