Ministeri Leppä: Lisää kotimaista kalaa kauppoihin ja ravintoloihin – "Rannikkokalastuksen tilanne on huolestuttava"
Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) haluaa suomalaisiin kauppoihin ja ravintoloihin saataisiin entistä enemmän kotimaista kalaa.
Ministeri vastasi kalaviikon avajaisissa Helsingissä myös kysymykseen siitä, miten kotimaista kalankasvatusta aiotaan lisätä.
– Olen sitoutunut hallitusohjelman kirjaukseen, jonka mukaan kestävälle kalankasvatukselle luodaan kasvun edellytykset. Nyt on aika päättää toimenpiteistä muun muassa ympäristölupajärjestelmän sujuvoittamiseen ja itämerirehuun liittyen. Ratkomme näitä asioita yhdessä ministeri Kimmo Tiilikaisen kanssa, Leppä muistutti.
Ajankohtaiseksi teemaksi on noussut myös rannikkokalastauksen kriisi ja hylkeiden aiheuttamat vahingot.
– Rannikkokalastuksen tilanne on huolestuttava. Saalis on romahtanut kahdessa vuodessa kolmanneksen. Erityisesti verkkokalastusta on lähes mahdoton suojata hylkeiltä, joten sitä korvaavia uusia pyyntimuotoja ja hylkeenkestäviä pyydyksiä tulee kehittää mahdollisimman nopeasti, Leppä sanoi.
Ministeri piti lisäksi tärkeänä hylkeiden aiheuttamien vahinkojen rajoittamista.
– Harmaahylkeen metsästyskiintiöstä hyödynnetään tällä hetkellä vain pieni osa. Sen puitteissa tulisikin poistaa erityisesti kalastustoiminnalle vahinkoa aiheuttavat hyljeyksilöt.
– Lisäksi tulisi keskustella siitä, kuinka suuriksi hyljekantojen annetaan kasvaa, sillä kalastukselle aiheutuvien ongelmien lisäksi ne verottavat merkittävästi myös kalakantoja, Leppä totesi.
Yleisöä kiinnosti myös ministerin näkemys siitä, miten tulevissa maakunnissa turvataan kalatalousyritysten kokonaisvaltaiset, asiantuntevat ja tasapuoliset palvelut.
– Maakunnilla on jatkossa suuri valta päättää siitä, miten kalataloustehtävät järjestetään ja muutoksia on odotettavissa. Ministeriö tulee tekemään kaikkensa varmistaakseen sen, että maakunnat tietävät tehtävänsä ja velvollisuutensa ja että niillä on edellytykset palvella asiakkaita mahdollisimman hyvin, vakuutti Leppä.