Ministeri Jari Leppä pysyy kannassaan: Meidän metsistämme EU ei päätä

Metsäpolitiikka

EU-komission valmistelussa oleva unionin yhteinen metsästrategia on herättänyt paljon keskustelua viime aikoina.

Suomessa moni on pelännyt sen kaventavan metsänomaistajien oikeutta päättää omista metsistään. Strategia saa kuitenkin myös kannatusta. Etenkin vihreiden leirissä komission linjaa on kehuttu.

Maa- ja metsätalousministeri Jari Leppä (kesk.) ei lämpene metsästrategiasta julkisuuteen vuotaneelle strategian luonnokselle.

– Pidämme tiukasti kiinni metsistä ja siitä, että päätökset pysyvät omissa käsissämme, Leppä vakuutti vieraillessaan myrskytuhoalueella Taivalkoskella.

– Metsistä päätöksenteko kuuluu jäsenmaille, ei EU:lle. Se, että EU alkaisi päättää meidän metsistämme, ei yksinkertaisesti käy.

Lepän mukaan suomalainen metsä voi hyvin.

– Minun elinaikanani puuston määrä on kaksinkertaistunut ja se myös sitoo mittavasti hiiltä. Kiitos siitä kuuluu metsänomistajille. Me haluamme pitää huolta luonnon monimuotoisuudesta itse.

Lepän mukaan metsät eivät ole ongelma, vaan ratkaisu. 

Hän muistuttaa, että Suomi on Ruotsin kanssa ilmasto- ja ympäristöasioissa johtavia maita. 

– Suomi on päästöjen vähentämisessä kärkijoukkoa, mutta teemme sen niin, että ihminen pysyy mukana. Korvaamme metsien uusiutuvilla tuotteilla fossiilisten raaka-aineiden käyttöä.

Leppä vieraili maanantaina Koillismaalla, jossa Ahti-myrsky teki tuhojaan. Mukana olivat myös keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Juha Pylväs ja kansanedustaja Pekka Aittakumpu.

– Kaikki joustot, joita voimme metsänomistajien hyväksi tehdä ja joustot, jotka ovat olemassa, täytyy nyt käyttää. Käymme parhaillaan mahdollisuuksia läpi viranomaisten kanssa, ministeri kertoi.

– Metsäkoneita täytyy saada alueelle mittavasti ja korjuussa on oltava rivakkana ennen kuin tuholaislajit saavat vallan.

Leppä peräänkuuluttaa puumarkkinoiden vastuuta, jotta kaatuneet puut saadaan liikkumaan. 

– Nyt on puumarkkinaosapuolilla vastuu, että puu saadaan korjattua, jalostukseen ja metsänomistaja saa hinnan mahdollisimman pian. Olen ollut jo yhteydessä metsäteollisuuteen siitä, että tämä homma täytyy hoitaa nyt, Leppä kertoo. 

Hän haluaisi kiinnittää vastaavien tuhojen varalta huomiota myös vakuutusasioihin, koska ääri-ilmiöt ovat lisääntymässä ja riskienhallinnalla on iso rooli.

Erityisesti ne, joiden metsillä ei ole ollut vakuutuksia ovat olleet pinteessä. 

– Vakuutuksiin, vakuutusturvaan ja riskienhallintaan on kiinnitettävä huomiota, Leppä pohtii.

Leppä huomauttaa, että päättäjien kädet ovat sidottuna nykyisiin valtionavustussuunnitelmiin, eikä valtio voi antaa esimerkiksi suoraa rahallista tukea.

– Onneksi puulle on kysyntää ja markkinat vetävät.

Jari Juntunen esitteli vierailijoille kartalta alueet, joilla myrsky teki tuhojaan.

Metsätalousyrittäjä Jari Juntusella kaatui myrkyssä metsää 130 hehtaarin edestä. 

– Olemme ostaneet metsää ja laittaneet ne kuntoon, on tehty tiet, on harvennettu ja lannoitettu, nyt tuli tuho.

– Suurin murheemme on saada puut myytyä, vetoan nyt yrityksiin. Tuokaa metsäkoneet näihin meidän metsiimme ja ostakaa nämä puut, Juntunen pyytää. 

Ahti-myrsky kaatoi paljon metsää Pudasjärvellä, Taivalkoskella ja Kuusamossa.

Leppä tapasi vierailullaan myös kyseisten kuntien edustajat sekä matkailuyrittäjiä, joiden elantoon tuhoutuneet retkeilyreitit ja -maastot vaikuttavat paljon.