"Mikä ilo, että ohjelmatyöstä käydään näin vilkasta keskustelua" – Väyrysen aloite sai kannatusta keskustan puoluekokouksessa
Keskustan puoluekokous äänesti Lappeenrannassa siitä, tarvitaanko keskustalle uusi periaateohjelma. Voimassa oleva periaateohjelma hyväksyttiin Sotkamon puoluekokouksessa neljä vuotta sitten.
Puoluekokouksen aloitevaliokunta oli keskustan kaksikielisen piirin tekemän aloitteen kannalla siitä, että uuden periaateohjelman valmistelutyö on aloitettava välittömästi. Kaksikielistä piiriä johtaa Paavo Väyrynen.
Aloitevaliokunta oli siis toisella kannalla kuin keskustan puoluehallitus. Puoluehallitus esitti puoluekokoukselle, että aloitteeseen ei yhdytä.
Puoluekokous oli äänestyksessä myös sitä mieltä, ettei uudelle periaateohjelmalle ole vielä tarvetta.
Keskustan varapuheenjohtaja Petri Honkonen vastusti puhujapöntössä aloitevaliokunnan kantaa uuden periaateohjelman laatimisesta. Hän korosti, että voimassa oleva ohjelma on varsin tuore, ja eduskuntavaalit ovat 10 kuukauden päässä.
– Toivoisin, että voisimme keskittyä eduskuntavaaliohjelman valmisteluun ja palata tuonnempana periaateohjelman valmisteluun, Honkonen sanoi.
Puoluesihteeri Riikka Pirkkalainen muistutti myös keskustaväkeä siitä, että periaateohjelma on perinteisesti ollut voimassa 10–14 vuoden ajan. Hän sanoi, että Sotkamon puoluekokous tarkoitti myös päätöksensä periaateohjelmasta pitkäaikaiseksi.
Hän kuitenkin kiitti keskustaväkeä kiinnostuksesta teemaa kohtaan.
– Mikä ilo, että puolueen ohjelmatyöstä käydään näin vilkasta keskustelua sunnuntaiaamuna.
Vihreitäkin lappuja nousi salissa runsaasti sen puolesta, että keskusta uusisi periaateohjelmansa.
– Enpä olisi uskonut seisovani täällä sanomassa tätä, mutta kannatan Paavo Väyrysen esitystä, se on oikein hyvä, keskustanuorten puheenjohtaja Aleksi Sandroos sanoi puhujapöntöstä.
Hän piti nykyisen ohjelman ongelmana epämääräistä ulosantia, jonka perusteella samat lauseet tarkoittavat kahta eri asiaa.
Paavo Väyrynen ilmaisi pettymyksensä puoluejohdon näkemykseen. Väyrysen mukaan aloitevaliokunnassa käytiin perusteellinen keskustelu, jossa todettiin, että muutokset yhteiskunnassa ovat nopeita ja voimakkaita, ja sen perusteella ohjelma olisi tarpeen uusia.