Mika Aaltola varoittaa vihaa lietsovasta puheesta – Nostaa esiin käsitteen, jonka käyttäminen on typerää

Venäjä

Venäläisten haukkuminen ”ryssiksi” pelaa Venäjän valtiollisen propagandan pussiin, Ulkopoliittisen instituutin (Upi) johtaja Mika Aaltola varoittaa.

Aaltolan mukaan virallinen Venäjä pyrkii esittämään venäläiset eräänlaisena ”herrakansana”.

– Siten (ryssä-)käsitteen käyttö ei ole ainoastaan kansanryhmää leimaavaa, vaan myös typerää, tutkija huomauttaa Twitterissä.

– Sanassa ”ryssä” on etnisyyttä leimaava katku. Se nimityksenä olemuksellistaa Venäjän valtiollisen geostrategian vainolaispiirteen koskemaan kaikkia venäläisiä. Se on ylimielinen ja tyhmistyttävä käsite.

Ukrainan sodan alkaessa Upin johtaja pani merkille, että suomalaiset kanavoivat huolensa Nato-jäsenyyden kannattamiseen. Nyt Aaltola analysoi, että kansalla on edessään Venäjä-suhteen määritteleminen uudelleen.

Se herättää suuria intohimoja.

Aaltola toteaa, ettei suomalaisten pitäisi määritellä suomalaisuuttaan venäläisvastaisuuden kautta. Aaltolasta vihan ei pitäisikään olla Suomessa kansallista identiteettiä yhdistävä tekijä.

– Suomalaisuuteen on aina littynyt ajatus immuniteetistä Venäjän laittomalle vaikutukselle, sorrolle. Kehittämällä vihan ideologiaa suhteessa venäläisyyteen annamme sairauden levitä. Se taasen altistaisi meidät surkastuttavalle ja kapeuttavalle polulle.

Aaltola katsoo, että Venäjältä suojautuminen on lopulta hyvin käytännönläheinen kysymys, johon liittyvät niin päätökset puolustusmäärärahoista, liike-elämästä kuin turistiviisumeistakin.