Metsäteollisuudessa lakko vaihtuu tänään työsulkuun – muu vientiteollisuus palaa töihin 

Neuvottelupöytään palataan valtakunnansovittelijan toimistolla ensi viikolla
Työmarkkinat

Vientiteollisuuden työpaikoilla on tänään palattu töihin kolmipäiväisen lakon jälkeen.

Työnteko ei kuitenkaan jatku mekaanisen metsäteollisuuden työpaikoilla, joilla työnantajajärjestö Metsäteollisuus aloittaa tänään kuusipäiväisen työsulun. Työsulun piirissä on yhteensä yli 30 toimipistettä, muun muassa UPM:n, Stora Enson, Metsä Groupin ja Versowoodin tehtaita.

Työsulkuun kuuluvat toimipaikat ovat sahoja sekä vaneri-, viilu- ja liimapuutehtaita. Niillä työskentelee yhteensä noin 4 300 ihmistä.

Metsäteollisuus perustelee työsulkua sillä, että se pyrkii vauhdittamaan työntekijöitä edustavan Teollisuusliiton kanssa käytäviä työehtosopimusneuvotteluja.

Metsäteollisuus kritisoi Teollisuusliittoa pyrkimyksestä luopua kiky-tunneista.

– Sahoilla ja vaneritehtailla kiky-tunnit ovat olleet erittäin tärkeitä ja niiden avulla on pystytty edistämään kilpailukykyä, Metsäteollisuuden työmarkkinajohtaja Jyrki Hollmén on todennut järjestön tiedotteessa.

Teollisuusliitto on puolestaan syyttänyt Metsäteollisuutta esityksistä, jotka olisivat liiton mukaan voineet alentaa työntekijöiden tulotasoa viidenneksellä.

Työsulku aiheuttaa arviolta 5–10 miljoonan euron taloudelliset menetykset päivässä, Metsäteollisuus arvioi.

Työnantajapuolen asettama työsulku sahoilla ja vaneritehtailla koskee Teollisuusliittoon kuuluvia työntekijöitä. Työnantajat keskeyttävät palkanmaksun työsulun ajaksi. Teollisuusliitto maksaa työsulun piirissä oleville jäsenilleen 70 euron työsulkuavustusta työvuoroa kohden.

Metsäteollisuus ja Teollisuusliitto jatkavat työkiistansa sovittelua valtakunnansovittelija Vuokko Piekkalan johdolla ensi tiistaina kello 13.

Myös muilla lakossa olleilla vientiteollisuuden aloilla palataan neuvottelupöytään valtakunnansovittelijan toimistossa ensi viikolla.

Vientiteollisuuden kolmipäiväisessä lakossa oli mukana noin 100 000 Teollisuusliiton, Ammattiliitto Pron ja YTN:n jäsentä. Ne jatkavat sovittelua Bulevardin toimistossa Teknologiateollisuuden kanssa maanantaina.

Teollisuusliiton ja Teknologiateollisuuden välisiä neuvotteluja pidetään koko työmarkkinakierroksen päänavaajana. Mahtiliitot kiistelevät enää palkankorotusten tasosta, mutta näkemysten välillä on ollut leveä kuilu.

Neuvotteluja ovat vaikeuttaneet erimielisyydet siitä, miten palkattomista kiky-tunneista luopuminen vaikuttaisi palkankorotusten tasoon.

Joulukuun alussa Teollisuusliitto hylkäsi valtakunnansovittelijan tekemän sovintoesityksen, koska liiton mielestä tarjotut palkankorotukset olivat täysin riittämättömiä. Perjantaina saattaa olla luvassa ilmoituksia uusista työtaistelutoimista, kun Teollisuusliiton hallitus kokoontuu arvioimaan työmarkkinatilannetta.

Parhaillaan on meneillään myös Sähköliiton lakko, joka alkoi viime viikon torstaina. Lakon piiriin kuuluu 12 Teknologiateollisuuden isoa jäsenyritystä toimipaikkoineen, kuten Konecranesin, Outokummun ja SSAB:n tuotantolaitoksia sekä Meyerin Turun telakka. Niissä työskentelee noin tuhat Sähköliiton jäsentä.

Sähköasentajien lakon on määrä jatkua vielä kolme viikkoa. Osapuolten eli Sähköliiton ja Teknologiateollisuuden välillä ei ole toistaiseksi tiedossa sovitteluaikaa valtakunnansovittelijan luona.

Ensi viikon tiistaina valtakunnansovittelijan toimistolla ratkotaan suunnittelu- ja konsulttialan työriitaa Teknologiateollisuuden ja työntekijöitä edustavan Ylempien toimihenkilöiden YTN:n välillä. Keskiviikkona on vuorossa kaivosalan työkiistan sovittelu Teollisuusliiton ja Teknologiateollisuuden välillä.

Kemianteollisuuden kanssa Teollisuusliitto jatkaa sovittelua puolestaan perjantaina 20. joulukuuta.