Metsästäjäliitto tuskastui päätöksenteon hitauteen susien metsästystä koskevan kansalaisaloitteen kohdalla – "Luottamus päättäjiin ja viranomaisiin ja kansalaisten tasa-arvoiseen kohteluun on loppunut"

Pedot

Metsästäjäliitto vaatii välittömiä toimia suden kannanhoidollisen metsästyksen aloittamiseksi. Liitto kertoo tiedotteellaan tavanneensa tänään maa- ja metsätalousministeri Jari Lepän (kesk.).

Metsästäjäliitto harmittelee, että suden kannanhoidollista metsästystä koskevan kansalaisaloitteen käsittely on eduskunnassa yhä kesken, vaikka aloite on luovutettu eduskunnalle jo 11 kuukautta sitten. Liiton mukaan ministeri Leppä sanoi vuosi sitten marraskuussa kansalaisaloitteen lähetekeskustelussa, että kannanhoidollinen metsästys voidaan aloittaa noin vuoden päästä.

Metsästäjäliiton toiminnanjohtajan Jaakko Silpolan mukaan suden metsästystä koskeva tilanne on jäänyt Suomessa lähimaista jälkeen.

– Ruotsissa suden kannanhoidollinen metsästys jatkuu ensi talvena jo toista vuotta, kun maahan myönnettiin ensi talveksi 33 suden metsästysluvat. Norjassa on runsaan sadan suden kanta, ja siitä on metsästetty kymmeniä susia. EU-maista myös kaikissa Baltian maissa on suden kannanhoidollista metsästystä. Venäjän Karjalassa sudesta maksetaan tapporahaa, Silpola sanoo tiedotteella.

Silpolan mukaan suden metsästykselle Suomessa ei pitäisi olla mitään esteitä. Suomen susikannaksi hän arvioi 32–38 perhelaumaa.

– Suomea suuremmassa Ruotsissa suotuisan suojelun tasoksi on määritelty 300 sutta tai vaihtoehtoisesti 30 laumaa. Ruotsin sudet elävät lähes eristyksissä, vain Norjan pieni susipopulaatio ja muutama Suomesta vaeltava susi tuovat Ruotsin susikantaan uutta verta. Suomella on Venäjän kanssa 1 300 km pitkä maayhteys, mikä varmistaa suden geeniperimää yhdessä Venäjän susipopulaation kanssa.

Metsästäjäliiton mukaan susitilanne on ”äärimmäisen vaikea ja huolestuttava niin maalla asuvien koulukyytejä kaipaavien perheiden, karjankasvattajien kuin metsästäjienkin näkökulmasta”.

Luottamus päättäjiin ja viranomaisiin sekä usko kansalaisten tasa-arvoiseen kohteluun on tiedotteen mukaan maakunnissa loppunut.

– Vaikka metsästäjät varovat laskemasta koiria susilaumojen läheisyyteen, sudet tappavat koiria yhä enemmän. Esimerkiksi viime viikon keskiviikkona, yhdessä päivässä, kolme koiraa joutui susien suihin. Runsaassa kuukaudessa sudet ovat tappaneet tai raadelleet 23 metsästyskoiraa. Susitilanne estää koirien käyttöä hirvi- ja peurajahdissa samoin kuin pienriistametsästyksessä monissa maakunnissa, tiedotteessa sanotaan.

Metsästäjäliiton mukaan monissa paikoissa joudutaan odottelemaan lumentuloa ennen kuin koirat uskalletaan laskea jahtiin mukaan. Lumiaikana susilaumojen sijainti on helpompi tunnistaa.

– Sudet eivät pelkää ihmistä ja tulevat rohkeasti pihoihin. Ministeriön on nyt pakko toimia, Silpola sanoo.