Markus Lohi selvittäisi, voisiko yhtiöön jätettävää voittoa verottaa kevyemmin

Talouspolitiikka

Yhteisöveron mahdollista alentamista tulevaisuudessa ei saa tehdä osinkoverotusta vastaavasti kiristämällä, linjaa keskustan varapuheenjohtaja Markus Lohi.

Lohi sanoi Evan talousaiheisessa puoluejohtajien keskustelussa, että keskustan mielestä tulisi laajemmin selvittää uudistusta, jossa yhtiöön jätettävää voittoa verotettaisiin kevyemmällä verokannalla kuin ulos jaettavaa voittoa.

– Kyse olisi koko ajan yhtiön maksamista veroista, mutta siinä eriteltäisiin verotasot siltä osin, jätetäänkö se investointeihin yhtiöön vai jaetaanko sitä ulospäin, Lohi selvitti. Hän tuurasi keskustelussa puheenjohtaja Annika Saarikkoa, joka joutui perumaan osallistumisensa hallituksen neuvottelun vuoksi.

Lohen mukaan Suomen kokonaisveroaste on niin korkea, että sitä ei ole varaa enää nostaa. Viime kädessä kyse on myös maan kilpailukyvystä.

Lohi sanoi, ettei halua kauheasti ”flirttailla” haittaveroillakaan. Myös perinteiset haittaverot kuten alkoholi- ja tupakkavero ovat Suomessa jo maailman huipputasoa.

– Ei siellä hirveästi ole korottamisen varaa tosiasiassa.

Lohi lähtisi sen sijaan tarkastelemaan yleishyödyllisten yhteisöjen sijoitustuottojen verotusta, yleishyödyllisen toiminnan määritelmää ja sijoitustuottojen siirtämistä joiltakin osin verotuksen piiriin.

Keskustaedustajan mielestä myös ulkomaisia kiinteistösijoitusrahastoja voitaisiin verottaa jonkin verran Suomesta tulevista kiinteistötuotoistaan.

Hallitus joutuu isojen talouskysymysten ääreen jälleen huhtikuun kehysriihessään. Lohi sanoi keskustan myös suhtautuvan lähtökohtaisesti myönteisen avoimesti kaikkiin uudistuksiin joilla kyetään parantamaan työllisyyttä.

Lohi näki, ettei hallituspuolueiden ole viisasta lähteä yksi kerrallaan tai vuorotellen ampumaan alasa tehtyjä ehdotuksia. Muuten neuvoteltavien asioiden lista jää tyhjäksi jo ennakkoon.

Keskustelussa perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho arveli myös nykyisen hallituksen sote-uudistuksen kaatuvan eduskunnassa.

Halla-aho sanoi, että sotea yritetään viedä läpi jälleen hallituspuolueiden omat ahtaat intressit edellä.

– Edellisellä hallituskaudella se oli keskustan maakuntaintressi ja kokoomuksen konserni-intressi. Tällä kaudella se on sitten edelleen keskustan maakuntaintressi ja sosiaalidemokraattien vihamielinen suhtautuminen yksityisiin palveluntuottajiin. En usko, että tämä toteutuu.

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokuntaa johtava Lohi sanoi olleensa mukana kaikissa viidessä perustuslakivaliokunnan sote-uudistuksesta vuosien varrella antamissa lausunnoissa.

– Kyllähän tämä malli on sieltä valikoitunut ainoaksi toteuttamiskelpoiseksi, eli laajemmat hartiat, maakuntamalli. Ja kaikki asiantuntijat ovat sitä mieltä että tämä pitää toteuttaa. Kaksi edellistä vaalikautta kokoomuskin, nyt se on kääntänyt kelkkansa valitettavasti, Lohi summasi.