Maria Ohisalo: Turpeen alasajo on alkanut

Budjettiriihi

Turpeen energiakäyttö on Suomen ilmastopolitiikan kannalta merkittävä kysymys, sillä sen päästöt ovat samaa luokkaa kuin koko henkilöautoliikenteen, vihreiden puheenjohtaja, sisäministeri Maria Ohisalo kirjoittaa blogissaan.

Hallitus teki budjettiriihessä päätökset, joilla turpeen energiakäyttö vähintään puolittuu hallitusohjelman mukaisesti vuoteen 2030 mennessä, hän toteaa.

– Turpeen alasajo on alkanut. Vihreille on selvää, ettei turpeella ole paikkaa tulevaisuuden ilmastoystävällisessä energiantuotannossa.

Turpeen vero kiristyy ensi vuonna 2,7 eurolla megawattitunnilta. Tämä ei yksin riitä turpeen energiakäytön puolittamiseen, joten hallitus päätti myös vuonna 2022 käyttöön otettavasta lattiahintamekanismista.

– Se tarkoittaa, että turpeen verotus kiristyy, jos päästöoikeuksien hinnat ovat liian matalalla, Ohisalo toteaa.

Hallitus on myös päättänyt käyttää Suomen saamasta EU:n elpymisvälineen osuudesta yli puolet elvytykseen, joka edistää ilmastonmuutoksen torjuntaa.

– Tämä mahdollistaa merkittävän loikan kohti hiilineutraalia Suomea ja vauhdittaa reilua muutosta, jonka myötä ympäri Suomen syntyy uusia mahdollisuuksia elää kestävällä tavalla hyvää elämää, Ohisalo sanoo.

Hallituksen päätöksen mukaisesti teollisuuden päästökauppakompensaatiosta luovutaan ja se korvataan uudella tuella, joka kannustaa yrityksiä vähähiilisiin investointeihin. 

– Tämä on osa reilua muutosta, jonka myötä Suomeen synnytetään kestävällä tavalla työpaikkoja ja vähennetään samalla ilmastopäästöjä, Ohisalo toteaa.