"Mahdollista pelastaa keittämällä" – katso vinkit ruoan kesäsäilymiseen
Suomessa syntyy vuosittain suhteellisen paljon ruokahävikkiä. Sen laskennallinen arvo kansalaista kohden on vuodessa 125 euroa.
Kesällä ruokahävikin syntyyn voi vaikuttaa erilaisia seikkoja kuin muina vuodenaikoina. Esimerkiksi matkat voivat sekoittaa kotitalouteen jäävän ruoan käyttösykliä. Sesongin marjat ja vihannekset vaativat myös oman huomionsa. Korkea sisälämpötila voi vaikuttaa huoneenlämpöön jätettyyn ruokaan.
Helsingin seudun ympäristöpalvelut (HSY) kertoo tiedotteessaan kuusi vinkkiä, joiden avulla kesän ruokahävikkiä voi vähentää.
Ruoka kannattaa nauttia tai säilöä heti.
– Torilta ostetut marjat tai muut tuoretuotteet ovat parhaimmillaan heti nautittuina. Ruoka-aineet pilaantuvat kesällä nopeammin lämmön ja ilmankosteuden vaikutuksesta, joten liian pitkään ei kannata kesällä herkkuja pihdata, vaan joko syödä tai säilöä ne heti samana päivänä.
Säilyttämisessä ”ketteryys” on HSY:n mukaan valttia.
– Kun ruokaa jää yli, säilö ruoka läpinäkyvään astiaan tai jo valmiiksi lautaselle. Voit yllättyä, kuinka paljon helpompaa on syödä edellispäivän ruoat, kun ne ovat helposti löydettävissä ja houkuttelevan näköisiä.
Ruoka on syytä säilyttää pimeässä ja viileässä.
– Pidä ruoka-aineet poissa suoralta auringonpaisteelta ja mieluiten myös muulta kuumuudelta suojattuna. Kylmäkassit ovat hyvä varustus myös kauppareissulle.
Järkevä säilytyspaikka on luonnollisesti jääkaappi.
– Suurimman osan ruoka-aineista saa säilymään pidempään viileässä. Esimerkiksi tomaattien maku voi kärsiä kylmäsäilytyksestä, mutta viileässä ne saa säilymään huomattavasti pidempään, HSY kertoo.
Myös pakastaminen on järkevää.
– Ison osan ruoasta voi pakastaa joko sellaisenaan tai kypsennettynä. Kirjoita lista pakastamistasi ruoista ja merkitse pakastusrasiat, jotta ruoat tulevat helpommin käytetyiksi pakkasesta. Lomalta palattua on hyvä pitää myös pakastimen tyhjennyspäiviä, jolloin kauppaankaan ei välttämättä tarvitse lähteä heti.
Hävikkiruoka on syytä valmistaa.
– Kokkailun syy voi joskus olla vain se, että raaka-aine säilyy pidempään. Rasiallinen pehmenneitä persikoita on vielä mahdollista pelastaa keittämällä hilloa, kiisseliä tai tekemällä uunipaistosta. Jos lopputulosta ei heti tee mieli, sen voi joko pakastaa tai viedä tuliaisena ystäville, HSY kirjoittaa tiedotteessa.