Lisääntyvät tukitoimet pistävät painetta Postin neuvotteluihin

Mitään merkkejä sovun nopeasta löytymisestä ei ole, tunteet kuumenevat työpaikoilla
Postikiista

Liitot heruttavat tipoittain ilmoituksia uusista tukitoimista Postin työmarkkinariidassa. Tiistaina niistä kertoivat Ilmailualan Unioni IAU ja Suomen Merimies-Unioni.

Mitään merkkejä sovun nopeasta löytymisestä ei ole.

Kiistaa soviteltiin jälleen valtakunnansovittelija Minna Helteen johdolla, ilman ratkaisevaa edistystä.

Sovittelua jatketaan torstaina iltapäivällä.

Posti- ja logistiikka-alan unioni PAUn puheenjohtaja Heidi Nieminen uskoo liittojen tukitoimien vaikuttavan neuvotteluihin.

Hänen mukaansa toimia ei pyydettäisi, jos ei uskottaisi niiden vaikutukseen.

Paltan varatoimitusjohtajan Tuomas Aarto pitää ilmoitettuja tukitoimia erittäin ikävinä.

– Nämä tukitoimet, joita näköjään tulee koko ajan lisää, eivät yhtään paranna neuvotteluilmapiiriä, joka on jo kohtuullisen haastava, Aarto sanoi STT:lle.

Merimies-Unionin jäsenet eivät ota posti- ja logistiikkakonserni DHL:n kontteja ja rekkoja aluksiin ensi maanantaista alkaen.

IAU puolestaan ilmoitti tukitoimista, jotka kohdistuvat ensi maanantaina ja tiistaina lentoasemilla lähtevän postin käsittelyyn sekä miehistön ruoka-annosten toimituksiin erillisille postilennoille.

Merimies-Unionin ja IAU:n lisäksi jo maanantaina omista tukitoimistaan kertoi AKT, jonka toimet myös kohdistuvat paltalaiseen DHL:ään.

Muiltakin liitoilta odotetaan vielä ilmoituksia tukitoimista.

PAU:n mukaan Posti lähetti tiistaiaamuna Espoossa ja Vantaalla postinjakajat kotiin vetoamalla siihen, että jakelutoimipaikoissa ei ole jaettavaa.

PAUn mukaan kuitenkin esimerkiksi Niittykummun jakelussa Espoossa oli aamulla vähintään kahdeksan täyttä postirullakollista jakamatonta postia.

Postin Ohjauskeskuksen johtajan Jarmo Ainasojan mukaan kaikille työntekijöille ei ole ollut jaettavaa, koska Helsingin postikeskuksen lakon takia jaettavia lähetyksiä on ollut vähän jos lainkaan.

– Ilmoitimme samalla, että siltä osin kun työtä ei pysty tekemään, niin palkka pidätetään, Ainasoja sanoi.

Ainasojan mukaan kyse ei ole mistään työsulusta, vaan hänen mielestään Postin toimenpiteet ovat olleet työsopimuslain mukaisia.