Lintilän mukaan Trafiguran taustat käytiin tarkkaan läpi

Elinkeinoministeri kertoo, että Trafigura ei ollut ainoa vaihtoehto Terrafamen rahoittajaksi
Terrafame

Terrafamen tulevan osaomistajan Trafiguran taustat on käyty tarkkaan läpi, kertoo elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) STT:lle.

Lintilä pitää julkisuudessa olleita tietoja Trafiguran osallisuudesta ympäristöskandaaleihin hyvin vakavina.

– Käsitykseni mukaan nämä ovat pitkälti olleet Trafiguran alihankkijoiden toimia. Tässä nyt pitää koko ajan muistaa, että Trafigura ei ole tulossa operatiiviseksi toimijaksi kaivokselle, vaan Terrafame on se toimija, Lintilä sanoo.

Trafiguran ympäristösynneistä on huolissaan muun muassa presidentiksi pyrkivä vihreiden kansanedustaja Pekka Haavisto. Hän sanoi Ylen Ykkösaamussa, että tulisi katsoa hyvin tarkkaan, että yhtiö suhtautuu vakavasti niihin ympäristöongelmiin ja -riskeihin, joita Terrafameen on liitetty.

Lintilä huomauttaa, että toimitusjohtaja Jeremy Weirin kommenteista voi kuulla Trafiguran kehittäneen toimintatapojaan. Lintilän mukaan Trafigura sopii imagoltaan osaomistajaksi valtion omistamaan yhtiöön.

– Edelleen korostan sitä, että puhutaan toistakymmentä vuotta vanhoista asioista. Yhtiö itse kertoo siitä, kuinka he ovat muuttaneet toimintatapojaan, kehittäneet toimintaansa ja toimija on tässä nimenomaan Terrafame, ei Trafigura.

Trafigura hankkii investointiyhtiönsä Galenan kautta 15,5 prosentin siivun Terrafamesta. Valtiolla säilyy reilun 84 prosentin osuus. 

Järjestelyn arvo on yhteensä 250 miljoonaa euroa. Trafigura sitoutuu omistajuuden ja 75 miljoonan euron lainan lisäksi ostamaan kaivoksen nikkelituotannon ja 80 prosenttia sinkkituotannosta seitsemän vuoden ajan.

Lisäksi Pörssiyhtiö Sampo lainaa Terrafamelle 25 miljoonaa euroa. Trafiguralla ja Sammolla on optio-oikeus kasvattaa omistustaan viiden vuoden ajan. Jos optiot lunastetaan, valtiolle jää noin 70 prosentin osuus Terrafamesta.

Monikansallisella Trafiguralla on tiiviit yhteydet myös Venäjälle. Esimerkiksi Financial Times ja Bloomberg ovat kertoneet öljyä ja malmia kauppaavan Trafiguran läheisestä suhteesta venäläiseen energiajättiin Rosneftiin.

Trafigura on muun muassa viime vuosina välittänyt eteenpäin pakotelistalla olevan Rosneftin öljyä. 

Viime syksynä suhde syveni, kun Trafigura ja Rosneft ostivat osansa intialaisesta Essar Oilista.

Ministeri Lintilä ei kommentoi tarkemmin Trafiguran suhteita Venäjälle, mutta kertoo, että Terrafameen sijoittavan investointiyhtiön osalta on tarkistettu, että mukana rahastossa ei ole venäläisiä sijoittajia.

Lisäksi Lintilä kertoo, että Trafigura ei ollut ainoa ehdokas Terrafamen rahoittajaksi, vaan vaihtoehtoja oli useampia.