Lintilä esittää Lännen Mediassa kotitalouksien öljypannujen hävittämistä elvytyspakettieuroilla: “Kyse olisi merkittävästä ilmastotyöstä“

Politiikka

Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk.) esittää Lännen Median haastattelussa laajaa ohjelmaa, jonka tavoitteena on hävittää kotitalouksien vanha öljylämmityspannut.

Niitä on Suomessa käytössä vielä kymmeniä tuhansia.

Jo keväällä avustusta tähän tarkoitukseen sai noin 10 000 kotitaloutta. Nyt rahaa ohjattaisiin huomattavasti laajemmalle. Energiaremonttiin ohjattava avustus olisi 2 500 – 4 000 euroa. Yhteensä tähän varattaisiin 150 miljoonaa euroa.

Lintilän mukaan tähän on nyt varaa. Hän ottaisi projektiin euroja EU:n elvytyspaketista.

– Kyse olisi merkittävästä ilmastotyöstä ja samalla pystyisimme vähentämään ulkomaisten fossiilisten polttoaineiden käyttöä. Tällä uudistuksella voimme kääntää selkeästi vihreämpää sivua ihmisten elämään, hän muotoilee.

Ministeri korostaa myös, ettei kyse ole vain keskustan ajamasta uudistuksesta maaseudulle.

– Onhan näitä pannuja kaupunkialueillakin.

Elikeinoministeri ei usko fossiilisen liikenteen työryhmän arvioon sähköautojen reippaasta lisääntymisestä kymmenessä vuodessa.

Hän panostaisikin kaasuautoihin ja kaasun jakeluverkoston parantamiseen.

– Minua on häirinnyt se, ettei biokaasulla käyvää liikennettä ole edistetty kunnolla. Meillä olisi tähän hyvät mahdollisuudet. Kotitalouksien jätteen lisäksi maatalouden kautta on saatavilla raaka-ainetta.

Lintilää harmittaa, että keskustelun sävy on usein syyttävä.

– Tästä asenteesta on päästävä eroon. Kukaan ei kiista sitä, että uudistuksia pitää tehdä, mutta ne on toteutettava maltilla ja realistisesti. Niitä ei voi tehdä syyllistämisen ja ylirasitteiden kautta.