Lihansyöjäbakteeritapaukset yleistyvät – tutkijoiden mukaan syy on selvä
Yhdysvaltain tautikeskuksen CDC:n mukaan vibrioositapaukset ovat lisääntyneet Yhdysvaltain itärannikolla 800 prosentilla vuosina 1988−2018, CNN kertoo.
Vibriobakteerit viihtyvät lämpimämpinä kuukausina luonnostaan rannikkovesissä, erityisesti murtovesissä, joissa makea vesi kohtaa meren. Ne ovat vaaraksi erityisesti niille, joiden kehon puolustuskyky on alentunut sairauden tai pitkäaikaisen lääkityksen vuoksi.
Vibrio-suvun bakteereihin kuuluvasta Vibrio vulnificus -bakteereista käytetään myös nimitystä lihansyöjäbakteeri, sillä se voi aiheuttaa niin sanotun nekrotisoivan faskiitin, joka on hengenvaarallinen pehmytkudosten ja lihasten kuolioon johtava bakteeritulehdus.
Yhdysvaltain tautikeskuksen CDC:n mukaan noin joka viides Vibrio vulnificus -tartunnan saaneista kuolee infektioon. Joskus potilaan pelastaminen edellyttää raajan amputaatiota.
Vibriobakteerit voivat tarttua paitsi haavan kautta lämpimästä merivedestä, myös raakoja ostereita tai muita äyriäisiä syömällä.
− Osterit hankkivat ravintonsa suodattamalla merivettä. Kun vesi on täynnä bakteereja, yksi osteri voi sisältää jopa miljoona Vibrio vulnificus -solua, sanoo Pohjois-Carolinan yliopiston professori Jim Oliver CNN:lle.
Yhdysvaltojen Louisianan osavaltiossa viranomaiset raportoivat viime heinäkuun loppuun mennessä 17 sairaalahoitoa vaativaa ja neljä kuolemantapausta aiheuttanutta Vibrio vulnificus -infektiota, mikä on yli kaksi kertaa enemmän kuin tavallisesti. Ainakin kolme uutta tapausta raportoitiin elokuussa, CNN kertoo.
Bakteeria löytyy lämpötilojen noustessa myös pohjoisemmilta merialueilta. Esimerkiksi Massachusettsin osavaltio on vahvistanut tänä vuonna 71 tapausta, joista 30 prosenttia on vaatinut sairaalahoitoa. Yksikään tapaus ei ole johtanut kuolemaan.
Pohjois-Carolinan osavaltiossa tapaukset ovat viimeisten kymmenen vuoden aikana lisääntyneet 620 prosenttia, ja New Yorkin osavaltiossa tapaukset ovat yli kolminkertaistuneet. Myös Virginian osavaltion viranomaiset sanovat vibrioositapausten lisääntyneen viimeisen vuosikymmenen aikana.
Tutkijoiden mukaan merien lämpeneminen ja merenpinnan nousu ilmastonmuutoksen vuoksi lisäävät vibrioinfektioiden riskiä. Professori Oliverin mukaan sulavat jäätiköt laskevat meren suolapitoisuutta, mikä kasvattaa vibrioosiriskiä entisestään.
Avomeren suolaveden suolapitoisuus on liian korkea Vibrio vulnificus -bakteerille, mutta olosuhteet muuttuvat bakteerin kannalta suotuisammiksi, kun makea vesi laimentaa meriveden suolapitoisuutta.
Ilmaston lämmetessä useammat bakteerit pysyvät hengissä talven yli, mikä pahentaa epidemioita kesällä.
Pohjois-Carolinan yliopiston professori Rachel Noble, joka on tutkinut vibriobakteereja 2000-luvun alusta lähtien, sanoo bakteerin yleistymisen olevan maailmanlaajuinen ilmiö, mikä hänen mukaansa osoittaa ”ilmastonmuutokseen liittyvien ongelmien monimutkaisuuden”.
− Tämä ei tule olemaan ainoa taudinaiheuttaja, joka lisääntyy ilmastonmuutoksen myötä. Tämä on vain yksi esimerkki, mutta sellainen, josta voimme todella oppia, hän sanoo CNN:lle.
Lämpimät säät lisäävät Potilaan Lääkärilehden mukaan vibriobakteerin aiheuttamien infektioiden riskiä myös Suomen rannikkoalueilla. Terveysriski kasvaa erityisesti matalissa lämpimissä vesissä, joiden suolapitoisuus on alhainen, kuten Suomessa Perämeren alueella.
Lehden mukaan Itämeren rannikkovedessä esiintyviä Vibrio-suvun bakteereita ovat Vibrio cholerae, Vibrio vulnificus, Vibrio parahaemolyticus ja Vibrio alganolyticus, joista vain Vibrio cholerae on ilmoitettava tartuntatauti Suomessa.
Tiedot muiden vibriolajien esiintymisestä uimavedessä tai niiden aiheuttamista vibriooseista ovat Suomessa puutteellisia.