Lidl tuohtui tuotekopiointipuheista ja kutsuu ministerin tutustumaan toimintaansa – Leppä: "Otan mielelläni vastaan tapaamispyynnön"

Kauppa

Kauppaketju Lidl on avoimessa kirjeessään esittänyt maa- ja metsätalousministeri Jari Lepälle (kesk.) kutsun tulla tutustumaan toimintaansa.

Lähestymisen syynä on kaupan omista tuotemerkeistä käyty keskustelu ja hallituksen vastikään hyväksymä ehdotus uudeksi elintarvikelaiksi, joka puuttuisi tuotteiden oikeudettomaan kopiointiin. Kauppaketjut eivät enää saisi ilman oikeuksia tehdä muiden valmistajien tuotteiden kaltaisia tuotteita ja markkinoida niitä niin kutsuttuina private label -tuotteina.

Leppä totesI Ylellä viime viikolla, että tällainen kopiointi on ongelma.

– Nyt tämä oikeudeton kopiointi tullaan kieltämään uudella direktiivillä ja elintarvikemarkkinalain uudistuksella, Leppä sanoi.

Maaseudun Tulevaisuudessa julkaistun artikkelin mukaan Lidl Suomi ky:n kaupallinen johtaja Mikko Forsström katsoo ministerin syyttävän kauppaa perusteettomasti teollisuuden tuotemerkkien kopioimisesta.

– On erikoinen ajatus, että kaupan alan yritykset pystyisivät harjoittamaan liiketoimintaansa vuodesta ja vuosikymmenestä toiseen yhteistyökumppaneidensa kustannuksella tai toimimalla epärehellisesti, hän kirjoittaa.

Forsströmin mukaan kaupat kehittävät omia tuotteitaan ja teollisuus omiaan. Forsströmin mielestä olisi kuluttajien kannalta huono, jos kaupan omat tuotemerkit lopetettaisiin.

– Kuluttajille olisi merkittävästi vähemmän tuotteita tarjolla. Tämä tuskin on se tulevaisuus, jota toivomme.

Leppä ihmettelee Twitterissä, miksi Lidl pitää tuotteiden oikeudettomaan kopiointiin puuttuvaa lakiehdotusta ongelmallisena, jos se omasta mielestään toimii moitteettomasti.

– Otan mielelläni vastaan Lidl:n tapaamispyynnön, hän kirjoittaa.