Lääkärit ilman rajoja: Neljännes Gazan klinikoilla tutkituista pienistä lapsista aliravittuja
Lääkärit ilman rajoja -järjestön (MSF) mukaan neljännes sen klinikoilla Gazassa viime viikolla tutkituista pienistä lapsista sekä raskaana olevista ja imettävistä naisista oli aliravittuja. Seulonta koski lapsia, jotka ovat iältään kuuden kuukauden ja viiden vuoden välillä.
Gazan kaupungissa sijaitsevalla MSF:n klinikalla alle viisivuotiaiden lasten vakava aliravitsemus on kolminkertaistunut viimeisen kahden viikon aikana.
MSF kertoo työntekijöidensä Gazassa vastaanottavan yhä enemmän aliravittuja potilaita. Järjestö syyttää tilanteesta Israelin ”nälänhädän politiikkaa”.
– Israelin viranomaisten tahallinen nälänhädän käyttäminen aseena Gazassa on saavuttanut ennennäkemättömän tason, ja nyt paitsi potilaat myös terveydenhuollon työntekijät taistelevat selviytyäkseen, järjestön lausunnossa sanotaan.
MSF varoittaa, että suurimmassa osassa Gazan kaistaa ei ole enää juuri lainkaan ruokaa saatavilla. Järjestö painottaa, että ruoan käyttämistä aseena siviiliväestön painostamiseksi ei tule normalisoida.
– Kyse ei ole vain nälästä. Kyse on Israelin viranomaisten aiheuttamasta tahallisesta nälänhädästä.
Järjestön sanoo, että Israelin on sallittava laajamittaiset elintarvike- ja avustustoimitukset Gazaan.
Lääkärit ilman rajoja varoitti keskiviikkona yhdessä yli sadan avustus- ja ihmisoikeusjärjestön kanssa massanälkiintymisen leviämisestä Gazan kaistalla. Järjestöjen mukaan Gazan ulkopuolella odottaa tonneittain avustustarvikkeita, mutta niiden levittäminen on estetty.
YK:n ihmisoikeusvaltuutetun toimisto kertoi tiistaina, että Israelin asevoimat on surmannut yli tuhat Gazan avustuspisteille ruoka-apua hakemaan tullutta palestiinalaista toukokuun loppupuolelta lähtien.
Toukokuussa suurimmasta osasta Gazan avustuksesta alkoi vastata Yhdysvaltojen ja Israelin tukema Gaza Humanitarian Foundation (GHF). Kiistanalaista GHF:n toimintaa ovat varjostaneet lähes päivittäiset raportit siitä, kuinka israelilaisjoukot tulittavat ruoka-apua odottavia ihmisiä.
– Nämä ruoanjakelut eivät ole humanitaarista apua, vaan sotarikoksia, jotka on tehty keskellä kirkasta päivää ja esitetty maailmalle myötätuntoisella kielellä, sanoo MSF:n edustaja Mohammed Abu Mughaisib lausunnossa.
– Ne, jotka menevät Gaza Humanitarian Foundationin ruoanjakeluun, tietävät, että jauhosäkin saaminen on yhtä todennäköistä kuin luodin saaminen päähän.